Asteroizi capabili sa anihileze orase! Ce s-a descoperit?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 06 aug 2023, 01:40

Săptămâna aceasta, astronomii au anunțat descoperirea a trei asteroizi din apropierea Pământului, necunoscuți până acum!

Sursa: PixaBay

Săptămâna aceasta, astronomii au anunțat descoperirea a trei asteroizi din apropierea Pământului, necunoscuți până acum!

Săptămâna aceasta, astronomii au anunțat descoperirea a trei asteroizi din apropierea Pământului, necunoscuți până acum, care se ascundeau în strălucirea Soarelui- iar unul dintre ei este un gigant. Cu un diametru de aproape o milă (1,5 kilometri), acesta este suficient de mare pentru a provoca distrugeri la nivel planetar dacă ar lovi Pământul, deși nu se va apropia suficient de mult pentru a reprezenta o amenințare timp de aproximativ o sută de ani.

Căutarea asteroizilor cu potențial periculos, precum acesta, s-a intensificat în ultimii ani, mai multe eforturi fiind în curs de desfășurare pentru a identifica și cataloga rocile spațiale mari care trec prin apropiere. De la observații crepusculare de la sol până la telescoape spațiale care se uită în regiuni greu de văzut ale cerului, aceste programe se concentrează pe identificarea asteroizilor potențial periculoși cât mai devreme posibil. Scopul este de a ne asigura că avem șansa de a evita o catastrofă prin trimiterea unei intervenții precum cea a recentei misiuni DART, care a reușit să modifice pentru prima dată

orbita unui asteroid. Dar majoritatea acestor inițiative nu se așteaptă să găsească mulți alți asteroizi de 1,5 km lățime. În schimb, experții spun că, în prezent, cea mai mare amenințare necunoscută provine de la asteroizii de dimensiuni medii, pe care ei îi numesc "ucigași de orașe".

"Probabilitatea ca un asteroid de mari dimensiuni să ne lovească este foarte, foarte scăzută".

Acest lucru se datorează faptului că există probabil doar câțiva asteroizi cu adevărat mari din apropierea Pământului care au rămas nedescoperiți.

"În total, există aproximativ 1.000 de asteroizi cu o dimensiune de un kilometru sau mai mare în apropierea Pământului, dintre care 95% au fost descoperiți", explică pentru The Verge autorul principal al lucrării care detaliază descoperirea, Scott Sheppard de la Carnegie Institution for Science. Acești asteroizi de mari dimensiuni sunt cunoscuți sub numele de "ucigași de planete", din cauza distrugerii complete pe care ar putea să o provoace dacă unul dintre ei ar lovi Pământul.
Probabil că mai sunt doar între 10 și 30 de astfel de asteroizi de găsit, majoritatea dintre ei rămânând în apropierea Soarelui.

"Probabilitatea ca un asteroid mare să ne lovească este foarte, foarte mică", spune Sheppard.

Problema este reprezentată de asteroizii ceva mai mici, cu dimensiuni cuprinse între 140 de metri și un kilometru, care, dacă ar lovi planeta, nu ar perturba întregul Pământ, dar ar putea provoca distrugeri pe scară largă.

"Ceea ce numim "ucigașii de orașe" sunt cei care sunt cei mai periculoși acum", spune Sheppard.

Chiar dacă nu sunt atât de mari, un impact al unuia dintre acestea ar putea fi catastrofal la nivel regional. "Un obiect care se află cam în acest interval de dimensiuni de 100-200 de metri este într-adevăr capabil să provoace foarte multe pagube", a declarat pentru The Verge Amy Mainzer, liderul viitorului proiect NEO Surveyor, care va căuta obiecte din apropierea Pământului.

"Acest lucru este echivalent cu undeva în jur de câteva sute de megatone de TNT. Și asta este destul de mare decât cea mai mare armă nucleară care a fost detonată vreodată și sperăm că va fi vreodată". Efectele unui astfel de impact ar depinde de locul în care se lovește, în special dacă impactul se produce pe uscat sau în mare sau într-o zonă rurală față de o metropolă dens populată. Dar, în cel mai rău caz, un astfel de impact ar putea nimici o regiune de mărimea zonei metropolitane Los Angeles.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Riscul mai mare vine de la asteroizi mici

Acești asteroizi mai mici sunt, de asemenea, mai greu de observat, deoarece sunt mai slabi. De obicei, aceștia orbitează în jurul Soarelui la fiecare trei până la cinci ani, așa că, în cea mai mare parte a timpului, sunt prea departe pentru a fi vizibili, iar noi avem doar ocazional ocazia de a-i vedea.

Asteroizii au adesea orbite foarte eliptice, ceea ce înseamnă că uneori sunt mai aproape de Soare, iar alteori mult mai departe. Prin urmare, pentru a calcula orbita unui asteroid, nu este suficient să îl observăm o singură dată- avem nevoie de trei observații, fiecare la cel puțin 24 de ore distanță, pentru a putea prezice traiectoria pe care o va urma. Astronomii își cheamă adesea colegii care lucrează cu alte telescoape pentru a obține aceste observații cruciale înainte ca un asteroid să devină prea slab pentru a fi văzut.

Un trio de asteroizi descoperit recent a fost reperat între orbitele Pământului și Venus, unde asteroizii sunt deosebit de greu de observat din cauza strălucirii imense a Soarelui. Pe lângă asteroidul mare, denumit 2022 HP7, cercetătorii au mai observat asteroizii 2021 LJ4 și 2021 PH27, care vor sta în siguranță departe de orbita Pământului. În mod obișnuit, vânătorii de asteroizi se uită departe de Soare, dar pentru a căuta acești asteroizi din sistemul solar interior, cercetătorii trebuie să se folosească de o fereastră de 10 minute la crepuscul care le permite să își îndrepte telescoapele spre Soare. Există un fundal mai luminos, ceea ce face mai dificilă observarea obiectelor de aceeași mărime decât atunci când se privește departe de Soare.

"Este ca atunci când ieși noaptea și nu există Lună", spune Sheppard. Puteți vedea mult mai multe stele atunci când nu există Lună, deoarece atunci când Luna este afară, strălucirea ei ascunde stelele mai slabe. Ceva asemănător se întâmplă atunci când încercăm să observăm asteroizi slabi în strălucirea Soarelui, motiv pentru care acești asteroizi mari au rămas ascunși până acum.

Citeste si: NASA va lansa ARTEMIS pe timp de noapte! Va amana din nou sau?

Citeste si: Trebuie să folosiți un nebulizator sau aparat cu aerosoli? Iată ce trebuie să știți

Citeste si: Metaverse poate fi o sursă de bani pentru întreprinderi până în 2027

 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.