Astăzi se împlinesc 33 de ani de la căderea Zidului Berlinului. 9 noiembrie, ziua în care a luat sfârșit o eră întreagă

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 08 aug 2023, 03:00

Zidul Berlinului a căzut pe 9 noiembrie 1989.

Sursa: https://pixabay.com/

Ziua de 9 noiembrie este o zi cu mai multe semnificații pentru germani, amintind de perioada de separare forțată dintre prieteni și rude.

 Pe data de 9 noiembrie istoria Germaniei s-a schimbat, odată cu căderea Zidului Berlinului.

În noaptea de 9 noiembrie 1989, istoria germanilor s-a schimbat, o dată cu căderea Zidului Berlinului

 Întreg mapamondul a privit cum istoria Germaniei s-a schimbat, punându-se astfel capăt unei perioade lungi de separare forțată a familiilor și a prietenilor, conform Historia.

 Zidul Berlinului a fost construit, inițial pe data de 13 august 1961 și a fost demolat în săptămânile care au urmat datei de 9 noiembrie.

A reprezentat un moment care a șocat lumea, dar care a marcat începutul sfârșitului „Războiului Rece”. Totodată a culminat cu căderea comunismului în Germania de Est, reunificarea Germaniei 11 luni mai târziu și prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Citește si: Germania se îndreaptă direct spre recesiune. Ce e de făcut?

 Construit pentru a opri exodul est-germanilor spre Occident, pe data de 13 august 1961, Zidul Berlinului măsura în total 155 km dintre care: 43 de km tăiau Berlinul de la Nord la Sud, iar 112 km izolau Berlinul de Vest de

restul Republicii Democrate Germane.

 Acesta era realizat în mare parte din plăci de beton armat cu o înălțime de 3,6 metri, întărit în partea superioară de o structură cilindrică, menită să descurajeze orice tentativă de evadare.

 Cauzele invocate de către autoritățile din 1961 pentru ridicarea zidului, a fost stoparea infiltrării din vest a agenților imperialiști, însă cauzele reale au fost altele. Mai exact, încercarea de a stopa fluxul est-germanilor care profitau de regimul special al orașului Berlin și care preferau să se stabilească în partea occidentală.

 După ce cele două state germane au fost create, partea din est a trecut la fortificarea frontierei de stat, iar trecerile ilegale erau drastic pedepsite. Cu toate acestea, peste 2,7 milioane de est-germani au reușit să plece în vest.

 Au fost realizate aproximativ 300 de posturi de observație și 20 de buncăre, care îi ajutau pe cei peste 7000 de soldați să supravegheze zona.

Noaptea, datorită felinarelor instalate din 30 în 30 de metri făceau ca Zidul Berlinului să fie cel mai luminat loc din oraș, iar instalația acestuia era completată de alarme, șanțuri, sârmă ghimpată, dar și sisteme de foc automat.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 În noaptea de 9 noiembrie 1989, într-o conferință de presă, fostul politician Gunter Schabowski, membru al Politburo, a anunțat că vizele în ceea ce privește călătoriile vor fi ridicate, încercând astfel să calmeze spiritele agitate, în condițiile în care se prefigura căderea regimurilor comuniste (stabilite deja prin schimbarea regimului politic din Polonia și Ungaria).

Deși autoritățile comuniste nu doreau ridicarea restricțiilor, vestea s-a răspândit imediat, iar mii de oameni s-au adunat de-o parte și de alta a zidului, în apropierea punctelor de frontieră. 

Ofițerul de gardă, neavând instrucțiuni clare, a luat decizia de a ridica bariera și de a lăsa oamenii să treacă.

Peste 138 de persoane au murit în timp ce încercau să treacă Zidul Berlinului

Potrivit estimărilor oficiale, aproximativ 138 de persoane au fost ucise în timp ce încercau să traverseze zidul.

Citește si: Cât de bine o ducea familia Ceaușescu in comunism! Membrii familiei trăiau și petreceau în condiții de lux

Bariera dintre cele două orașe nu i-a descurajat pe cetățeni să încerce să treacă zidul și au realizat mai multe metode care mai de care mai inventive.

Prima persoană care a murit încercând să traversez zidul a fost Ida Siekmann, în data de 22 august 1961.

Dintre cei 10.000 de oameni care au încercat să scape din Germania de Est, peste 5000 au evadat trecând peste sau pe sub zid.

Zidul Berlinului a fost dărâmat în totalitate cu ajutorul buldozerelor, iar în urmă au rămas doar rămășițe ale vechiului zid și o cantitate mare de rămășițe care se vând acum turiștilor ca suveniruri.

În urma zidului au rămas dramele familiilor sau amintirile eroilor care sunt rememorate în fiecare an, pe data de 9 noiembrie.

 

Taguri: