Camera Deputaților a votat un proiect de lege prin care le dă dreptul polițiștilor locali să le ceară datele de identificare șoferilor, conform avocatnet.ro. În cazul în care proprietarii împrumută mașina personală, vor trebui să transmită informații despre identificarea șoferului nu doar poliției rutiere ci și poliției locale.
Cod rutier 2022. Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu oferă toate datele cerute de polițiști
Camera Deputaților a votat marți, 8 noiembrie, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care le dă dreptul polițiștilor locali să ceară datele de identificare ale șoferilor care nu respectă codul rutier și să aplice amenzi mari în cazul refuzului.
Citește și: Schimbări în noul Cod Rutier: Sute de permise auto urmează să fie suspendate începând din această iarnă
Totodată, polițiștii locali vor putea aplica și amenzi în valoare de până la 2.900 de lei, în cazul persoanelor fizice, iar în cazul persoanelor juridice vor putea da amenzi de până la 14.500 de lei. Această măsură este destinată identificării mai facile și amendării celor ce obișnuiesc să parcheze sau să staționeze neregulamentar.
Proiectul de lege vizează, de fapt, modificarea Codului Rutier (OUG 195/2002) și va obliga proprietarii de mașini sa dea detalii legate despre șoferii cărora le-au împrumutat autoturismele și polițiștilor locali, nu doar celor rutieri.
Polițiștii locali pot da amenzi șoferilor parcați ilegal
Legea acoperă un gol legislativ care făcea ca activitatea polițiștilor locali să fie practic inutilă în multe cazuri. Astfel, dacă aceștia găseau o mașină parcată ilegal, lăsau doar o simplă înștiințare pentru șofer, care o putea ignora, fără a fi amendat.
Însă, legea care a fost votată și urmează să meargă spre promulgare, prevede că refuzul șoferilor sau proprietarilor de a comunica polițiștilor locali datele de identificare se sancționează cu o amendă de până la 3.000
de lei, la fel și în cazul polițiștilor din cadrul Ministerului de Interne.Citește și: Noi schimbări în Codul rutier. Ce riscă șoferii care parchează pe trotuar
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Proiectul de lege, care va modifica Ordonanța de Urgență 195/2002, privind Codul Rutier, va fi utilă mai ales în cazul parcărilor ilegale, dându-le voie polițiștilor locali să ceară datele de identificare ale proprietarilor.
Dacă vor ignora solicitările poliției, indiferent dacă vorbim despre cea locală sau cea rutieră, proprietarii vor putea primi amenzi din clasa a patra de sancțiuni, mai exact între 9 și 20 de puncte-amendă.
Punctul-amendă are o valoare de 145 de lei, iar astfel, sancțiunile vor putea ajunge la o sumă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. În cazul mașinilor înmatriculate pe firmă, amenzile pot ajunge până la 14. 500 de lei. În acest caz, refuzul de a oferi date despre șofer, amenda va putea fi aplicată atât de polițiștii rutieri cât și de către cei locali.
Conform noilor modificări, amenda trebuie achitată integral, adică acesteia nu i se aplică regula plății a jumătate din minimul amenzii în cel mult 15 zile.
Datele șoferului care pot fi comunicate autorităților sunt: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.
Proiectul a fost inițiat de către PNL și un deputat al minorităților naționale în luna mai 2022. Inițiatorii motivează propunerea prin faptul că, în prezent, polițiștii locali nu pot identifica șoferii care încalcă regulile privind oprirea, staționarea ori parcarea vehiculelor.
Înainte de a se putea aplica legea, aceasta trebuie promulgată de către președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.