Conform digi24.ro, regulile privind pensiile speciale vor fi schimbate treptat în următorii zece ani.
Ce prevede reforma pensiilor speciale
Schimbările în ceea ce privește pensiile speciale vor fi făcute etapizat, în următorii zece ani, și constă în creșterea vârstei de pensionare până la 65 de ani, dar și în reducerea cuantumului pensiilor, în raport cu veniturile brute. Noile pensii nu vor mai mari decât salariul net și nu va mai fi permisă luarea unei pensii speciale după doar câțiva ani lucrați într-un domeniu, și nu se va mai calcula pensia
Citește și: Noi modificări la Legea pensiilor. Ce categorii de salariați vor putea ieși la pensie mai devreme
Proiectul ce se află în dezbatere publică va trebui să treacă de Guvern și să fie dezbătut în Parlament. Legea prevede ca vârsta de pensionare să se majoreze cu șase luni în fiecare an, până când se va ajunge la vârsta de 65 de ani.
Pensia pentru vechime va scădea în proporție, de la 80% din venitul brut până la 65%
Conform proiectului, pensia pentru vechime va scădea în proporție, de la 80% din venitul brut, cât este în prezent, până la 65%. Scăderea se va face tot etapizat, cu 1,5% în fiecare an.
De asemenea, vechimea va crește la 30 de ani, pentru toate categoriile, iar de menționat este faptul că vechimea obligatorie în domeniul care, de altfel, și oferă pensia specială, va ajunge 20 de ani.
Spre exemplu, la funcționarii parlamentari este de doar 4 ani, ceilalți ani pot să lucreze în cu totul alte domenii, dar totuși vor putea să beneficieze de pensie specială.
Astfel, beneficiile pentru cei care lucrează mai mult de 30 de ani cresc procentual cu 1% până când vor ajunge la 75%, iar perioada din care se calculează o medie, din care se face acea pensie specială, va fi 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani de activitate.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Un alt exemplu, la diplomați, în prezent, se calculează pensia specială în funcție de ultima lună de activitate.
De asemenea, și indexarea va urma să fie făcută la fel ca în sistemul național de pensii.
Care sunt persoanele vizate de aceste modificări? Personalul diplomatic și consular, funcționarii parlamentari, personalul aeronautic, procurori și judecători, personalul auxiliar din parchete și instanțe și angajați ai Curții de Conturi.
În noile modificări nu sunt trecuți militarii, pentru că banca mondială a recomandat foarte clar, să nu intervină Guvernul la pensiile militare.
Conform declarațiilor liderilor politici, se arată ca nici la magistrați nu ar vrea să se intervină, dar se va vedea pe viitor dacă se va lua o decizie politică.
Rămâne de văzut, daca pe viitor și acești vor suporta regulile care vor fi impuse pentru pensiile speciale.