Taxă pe bacșiș, de la 1 ianuarie 2023. Bacșișul va fi impozitat cu 10% și va fi trecut pe bonul fiscal. Ce prevede noul proiect de lege

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 aug 2023, 05:00

Un nou proiect de lege prevede ca bacșișul ospătarilor să fie impozitat cu 10%

Sursa: https://www.pexels.com/

Bacșișul la restaurant va fi impozitat cu 10%, de la 1 ianuarie 2023.

Conform adevarul.ro, un proiect de lege aprobat de comisia de buget a Camerei Deputaților prevede ca bacșișul încasat de ospătari să fie impozitat cu 10%.

Bacșișul ospătarilor urmează să fie impozitat cu 10%

Un proiect de lege aprobat de comisia de buget al Camerei Deputaților prevede un impozit unic de 10% pentru bacșișul lăsat de către clienți restaurantelor.

Statul ar încasa 10% din bacșișul lăsat restaurantelor, iar ospătarii ar încasa restul de 90%, începând cu 1 ianuarie 2023. Acest lucru va fi trecut pe bonul fiscal primit de client.

Citește și: BREAKING! Reguli noi de la 1 iunie! Ce trebuie să respecți când vei ieși la terasă și nu numai

Potrivit noii legi, clientul va alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească ospătarilor

Potrivit noii legi, clientul va alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută pe bonul fiscal eliberat de restaurant. Astfel, aceasta asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. 

Patronatele din turism au declarat că o astfel de reglementare, pe care ei o cer de mult timp, nu face altceva decât să aducă România în rândul țărilor civilizate, în care bacșișul este reglementat.

Astfel, fiscalizarea bacșișului face posibilă decontarea lui de către persoanele juridice și le oferă posibilitatea celor care plătesc cu cardul să poată lăsa bacșiș fără a se scotoci prin buzunare după mărunțiș.

Dragoș Răducan, Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, a declarat că: „Modificarea întâmpină piedici dintr-o lipsă de cultură, de înțelegere, de deschidere. Cine primește bacșiș vrea să primească tot, fără să plătească impozitul de 10%, iar restul banilor să fie curați.

Ospătarii nu privesc bine acest sistem deoarece ei așa au fost învățați: să primească banii, să-i bage în buzunar și să se ascundă cu ei”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Se impozitează BACSISUL. Anunțul făcut de Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici

Acesta a mai adăugat că proiectul nu aduce cu sine obligativitatea de a lăsa bacșiș, asta se va face doar dacă clientul va fi mulțumit de serviciile primite. Fiscalizarea bacșișului îi ajută pe angajați să poată demonstra că au venituri suplimentare atunci când vor să acceseze un credit.

Corina Martin, președintele de onoare a Asociației Patronale RESTO Constanța, este de părere că impozitarea bacșișului, un proiect pe care ea îl susține încă din anul 2015, este ceva normal și îl va stimula pe angajat să aibă un venit în plus.

Totodată, legea stabilește că bacșișul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in același timp nici operatorul economic nu poate înregistra ca și cheltuială, distribuirile de bacșișuri către salariați. Astfel, singura sarcina fiscala stabilita de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

Bogdan Huțucă, Președintele Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților, a oferit explicații despre modul de plată: clientul va alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de restaurant, iar bacșișul va putea fi plătit atât cu cardul, cât și în numerar.

Angajatul nu va trebui să facă nimic în plus față de momentul actual.

Totodată, proiectul de lege mai prevede că nu se vor putea impune alte taxe asupra bacșișului, singura sarcină fiscală fiind impozitul pe venit de 10%.