Minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie 2022 va fi mai lungă în acest an. Salariații care vor beneficia de zi liberă și pe 2 decembrie 2022

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 11 aug 2023, 04:00

Minivacanță de 5 zile pentru anumiți angajați la final de noiembrie

Sursa: unsplash

În acest an, minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie va fi mai lungă pentru anumiți angajați. Iată cine beneficiază de o zi liberă în plus pe 2 decembrie 2022.

2 decembrie 2022 este zi liberă pentru anumiți angajați, potrivit unei hotărâri de Guvern. Iată câte zile libere vor avea românii la final de noiembrie, dar și cine sunt salariații care beneficiază de liber și pe 2 decembrie.

MinivacanțĂ de 5 zile de Sfântul Andrei și 1 Decembrie 2022. Cine are liber și pe 2 decembrie?

Pentru bugetari, ziua de 2 decembrie 2022 este zi liberă, astfel că ei sunt angajații care vor avea parte de o minivacanță prelungită la final de noiembrie.

Astfel, pentru că sărbătoarea Sfântului Andrei pică într-o zi de miercuri, iar 1 Decembrie pică joi, ambele fiind incluse pe lista liberelor legale în 2022, Guvernul a decis ca și 2 decembrie să fie zi liberă pentru a face punte între liberele legale și weekend. Acest lucru înseamnă că angajații din sectorul public vor beneficia de o minivacanță de 5 zile cu ocazia sărbătorii Sfântului Andrei și de 1 Decembrie 2022. 

Ziua de 2 decembrie 2022 va fi recuperată, autoritățile precizând că acest lucru se va face prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 31 decembrie 2022. 

„Guvernul a stabilit ca vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituțiile şi autoritățile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.”, se arată în hotărârea de Guvern. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Vremea de Sfântul Andrei și 1 Decembrie 2022. Cum va fi vremea în minivacanța programată la finalul lunii noiembrie

2 decembrie 2022, zi liberă. Cine nu lucrează în vinerea care urmează după Ziua Națională a României? 

Autoritățile au precizat că ziua de 2 decembrie 2022 este zi liberă pentru bugetari, însă vor exista și o serie de excepții.

Astfel, persoanele care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii, dar și magistrații și cei care lucrează în instanțele judecătorești și au procese programate pe 2 decembrie nu vor beneficia de zi liberă pe 2 decembrie.

Nici angajații de la privat nu vor avea liber pe 2 decembrie 2022, cu excepția acelor situații în care companiile decid ca această zi să fie liberă.

Zile libere legale 2023. 3 zile libere în plus pentru bugetari 

Pe lângă cele 15 zile libere legale care sunt oferite de stat în fiecare an, bugetarii ar putea beneficia de alte 3 zile libere. Un proiect de hotărâre de Guvern prevede ca în 2023, zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie libere pentru bugetari și asta pentru a se face punte între sărbătorile legale și weekend. Acest lucru înseamnă că angajații din sectorul public ar putea beneficia de 3 minivacanțe în anul 2023. Iată care sunt zilele libere legale în anul 2023 și în ce zile ale săptămânii pică:

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie (duminică și luni): Anul Nou 
  • 24 ianuarie (marți): Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie (vineri): Vinerea Mare
  • 16 -17 aprilie (duminica și luni): Paște ortodox 2023
  • 1 mai (luni): Ziua Muncii
  • 1 iunie (joi):  Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică): Rusalii
  • 5 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
  • 15 august (marți): Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (joi): Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (vineri): Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie (luni și marți) — Crăciunul

Citește și: Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Decembrie 2022. Care sunt zonele din țară unde va ninge