Premierul Nicolae Ciucă vine cu noi vești pentru români. După ce s-a anunțat o compensare a facturilor până la finalul verii anului 2023, noi modificări au fost făcute.
Schimbări noi în ceea ce privește facturile la energie
Noile reglementări ale noii ordonanțe sunt următoarele:
- Consumatorii industriali plătesc 1,3 lei/kWh,
- Consumatorii casnici cu un consum mai mare de 255 kWh plătesc 1,3 lei/kWh,
- Consumatorii casnici care consumă sub 100 kWh plătesc 0,68 lei/kWh,
- Consumatorii casnici care consumă între
De asemenea, IMM-urile ar urma să plătească 1 leu/kWh, marea industrie va beneficia de un preț de 1,3 lei kWh, iar lăcașurile de cult, producătorii de medicamente și instituțiile publice vor plăti 1 leu/kWh.
Citește și: Când se aprind luminițele de Crăciun 2022 în București. Anunțul oficial făcut de Primăria Capitalei
„Decizia pentru ca prețul de 1,3 lei să intre în vigoare mai devreme de 1 ianuarie trebuie luată în Parlament. Schema pusă în practică în acest moment, iar toate costurile pe care le-am analizat la minister, ne arată că nu se depășește bugetul estimat. Sunt plăți de circa cinci miliarde de lei.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
1,3 lei pentru consumatorii mari de înaltă tensiune este echivalent cu un preț mare al energiei, aproape de 900 de lei, în timp ce 1,3 lei pentru consumatorii casnici, de joasă tensiune, este echivalent cu un preț al energiei undeva sub 400 de lei”, a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Piața energiei va fi reglemantată până în anul 2025
După noi ani de liberalizare, piața energiei va fi reglementată până în anul 2025. „Un sistem asemănător era deja aplicat în Franța, dar numai pentru energia nucleară. Prețul de achiziție al acestei energii este prețul de referință din Ordonanța 119, acel 450 de lei, la care statul nu percepe contribuții la fondul de tranziție.
Prețul permite dezvoltarea de noi capacități de producere a energiei, permite și investiții noi, astfel că energia acestora noi nu va fi captată în acest sistem.
Mai mult decât atât, Marcel Ciolacu a anunțat că o ordonanță de urgență, ce urmează să fie promovată de către Guvern, va reglementa aproximativ 80% din piață și va exista și un preț maximal, dar care va fi plătit doar de către o parte dintre
români.Marcel Ciolacu a declarat că, în momentul de față, „nu există niciun producător care să producă cu un preț mai mare de 1,3”.