Calendar Ortodox 14 noiembrie 2022: Ce sărbătoare este luni? Rugăciuni, tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 13 aug 2023, 00:20

Sărbătoare calendar 14 noiembrie 2022. Lăsata Secului Post Crăciun 2022

Ce sărbătoare este luni, potrivit calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Ce rugăciuni, tradiții și obiceiuri sunt specifice atunci când se lasă sec pentru Postul Crăciunului 2022.

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Sărbătoare luni în calendarul creștin, atunci când se lasă sec pentru Postul Crăciunului 2022.

Data de 14 noiembrie  reprezintă ultima zi când se poate mânca de dulce, înaintea începerii unuia dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă și anume postul Nașterii Domnului. Tot luni, este prăznuit și Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Iisus Hristos.

Rugăciuni, tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022

Citește și: Pomenirea morților în Postul Crăciunului 2022. Când se fac sărindare, pomeni și parastase în Postul Nașterii Domnului

Sărbătoare calendar ortodox 14 noiembrie 2022. Sf Apostol Filip 

Sfântul Apostol Filip, originar din cetatea Betsaida, lângă Marea Galileii, este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune, de către Iisus Hristos.

El era din aceeași cetate cu Apostolii Andrei și Petru.

În urma ultimelor cercetări s-a ajuns la concluzia ca Sfântul Apostol Filip poate fi așezat lângă Sfântul Apostol Andrei, ca misionar al pământului romanesc, iar ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Filip este tot atât de importanta ca și aceea închinată Sfântului Apostol Andrei, precum spune părintele Emilian Popescu, citat de pravila.ro.  

Sfântul Apostol Filip era instruit în ale legii Vechiului Testament și se ocupa cu studiul cărților profetice, care vorbeau despre Mesia ce urma să vină.

După ce L-a văzut pe Iisus L-a recunoscut imediat ca pe Mântuitorul Lumii, Unsul lui Dumnezeu, zicând: "Am aflat pe Acela, de care a scris Moise în Lege și Profeții, pe Iisus Nazarineanul, fiul lui Iosif" (Ioan 1, 46).

Calendar ortodox 14 noiembrie. Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022 

Data de 14 noiembrie reprezintă data când cade Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022, potrivit calendarului ortodox. 

După Lăsata Secului, începe Postul Nașterii Domnului, perioadă în care anumite alimente considerate „de dulce” sunt interzise, iar creștinii trebuie să se abțină și de la anumite activități. 

Anul acesta, Lăsata Secului pentru Postul Nașterii Domnului pică luni, însă, în anii în care această dată  cade miercurea sau vinerea, se lasă Sec cu o zi mai înainte.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cea mai bună descriere pentru Postul Crăciunului 2022, cât și despre post, în general a oferit-o Sfântul Vasile cel Mare, care a spus:   „Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale şi închisori. Postul i-ar ajuta pe toţi să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginţi, lăcomia şi orice vicleşug. Postul ne face asemenea cu îngerii”. 

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Nașterii Domnului 2022 

Una dintre cele mai cunoscute tradiții referitoare la această zi a lăsatului de sec și care se păstrează încă în unele localități din Bucovina este   spolocania   sau   polocania     (cuvânt provenit din termenul rusesc   poloskanije   - „a spăla, a curăța”) – denumire dată primei zile dintr-un post mare de peste an (Postul Mare sau cel al Nașterii Domnului).

În această zi, vasele în care s-a gătit și s-a mâncat   de dulce   se curățau și se urcau în podul casei, după care se coborau vesela și tacâmurile speciale pentru perioada de post. 

Conform tradiției, în ziua de Lăsata Secului creștinii petrec în familie, desfătându-se cu mâncăruri din cele mai alese, după care în prima zi a postului Crăciunului vor începe ritualurile de purificare și vor spune rugăciuni pentru iertarea păcatelor.

Totodată se obișnuiește ca după Lăsatul Secului, toate oalele să fie puse cu gura în jos, pentru ca cei ai casei să fie feriți de orice pagubă sau boală. 

În Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele  și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit. 

Oamenii trebuie să rostească cuvintele   „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”. 

Tot în Bărăgan, în ziua de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, gospodarii mănâncă sarmale şi carne friptă, beau ţuică şi vin nou. 

Citește și: Lăsata Secului 2022. De ce finii trebuie să meargă în vizită la nași de Lăsatul Secului, înainte de intrarea în Postul Crăciunului

Calendar ortodox 14 noiembrie 2022  

Rugăciune către Sfântul Apostol Filip 

„Sfinte Apostole Filip, către tine venim, dor având de înțelegerea lucrurilor sfinte și de cunoștința Celui Care pentru noi S-a pogorât din ceruri, după vestirile cele de demult; tâlcuitor de cele Dumnezeiești fă-te nouă, căci cum vom pricepe, de nu ne va îndrepta pe noi Domnul, pentru mijlocirile sfinților Săi? Învață-ne, Sfinte, îndrăzneala cea nebiruită a Crucii, către care ai îndemnat pe Ir; luminează-ne nouă vederea ochilor celor dinăuntru, ca lui Aristarh și lui Stahie și omorâtor arată-te idolilor cărora slujim din împietrire și nebăgare de seamă!

Cel ce te-ai rugat pentru nesăbuiții asupritori porniți împotriva ta, roagă-te și pentru noi, care, cu stăruința în păcate, nesocotim îndelunga răbdare, bunătatea și milostivirea Dumnezeiască și, precum ai lucrat la înduplecarea acelora din răutățile lor, și pe noi ne ajută a ne îndrepta către faptele cele bune, ca să ne pomenească întru Împărăția Sa, Hristos Dumnezeu, Căruia I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, dimpreună cu al Său fără de început Părinte și cu Duhul Sfânt, acum și în vecii vecilor! Amin!