Efectele unei recesiuni. Cum te poți pregăti pentru o nouă recesiune economică și care sunt cauzele acesteia

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 aug 2023, 05:40

Experții financiari dau pronosticuri tot mai sumbre despre o posibilă viitoare recesiune economică la nivel global

Sursa: https://pixabay.com/

Care sunt efectele unei recesiuni și cum le poți evita?

Potrivit admiralmarkets.com, experții financiari dau pronosticuri tot mai sumbre despre o posibilă viitoare recesiune economică la nivel global.

Care sunt efectele unei recesiuni în economia unei țări

Recesiunea este un termen economic care reprezintă scăderea producției, o reducere a investițiilor, o stagnare temporară a afacerilor, fiind o stare de declin a activității economice dintr-o țară, mai ușoară decât o criză economică.

Această fază a afacerilor se produce sub incidența reducerea veniturilor producătorului în raport cu cel anterior sau cu cel anticipat.

Una din trei persoane nu sunt pregătite pentru o posibilă viitoare recesiune economică a unei țări, și mai rău este faptul că economiștii se pregătesc pentru o recesiune în perioada următoare. Inflația se află în creștere, iar euro a coborât brusc, în ultima perioadă, în comparație cu dolarul.

Citește și: Economistul Peter Schiff avertizează că SUA va da faliment!

Riscul unei recesiuni în zona euro a atins un nivel ridicat față de noiembrie 2020, temerile economiștilor fiind alimentate de penuria de energie care amenință să crească și mai mult o inflație care, în multe țări de pe continent, este formată din două cifre de câteva luni.

Declinul activității economice se măsoară cu ajutorul celor cinci indicatori: produsul intern brut, venit real, forță de muncă, producția industrială și vânzările cu amănuntul.

Analiștii definesc recesiunea ca fiind o economie care are două trimestre negative, consecutiv, în creșterea PIB-ului. Totodată, mai sunt și alți indicatori, mai vizibili, precum numărul întreprinderilor în faliment, reducerile din magazine din cauza cheltuielilor scăzute ale consumatorilor, scăderea prețurilor locuințelor, dar și un nivel crescut al șomajului.

Cauzele care duc la o recesiune economică a unei țări sunt multiple, unele fiind declanșate de războaie, iar altele de acțiunile politice guvernamentale. Cu alte cuvinte, o recesiune este cauzată de un dezechilibru economic care ar trebui corectat.

 Deși situația economică în Europa Centrală și cea de Est nu este foarte gravă, precum se vehicula inițial, riscurile sunt în creștere odată cu apropierea iernii.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Germania se va scufunda în recesiune in 2023, recunoaște guvernul

România, conform specialiștilor, nu poate evita recesiunea din această iarnă. Acest lucru presupune scăderea bruscă a produsului intern brut timp de două trimestre consecutiv. Activitatea economică ar urma să scadă din cauza prețurilor crescute la energie. Multe dintre companiile din România au fost nevoite să închidă producția pentru o perioadă limitată. Un alt factor decizional este inflația, care scade puterea de cumpărare a românilor, implicit consumul. Potrivit economiștilor, România are o șansă să scape cu ajutorul banilor europeni.

Efectele unei recesiuni globale

Datorită creșterilor dobânzilor la nivel global, în încercarea de a reduce inflația Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială, Națiunile Unite, dar și banca americană JP Morgan Chase & Co. avertizează că se întrezărește o recesiune globală. Tot mai muți factori alimentează temerile de recesiune, inclusiv nivelurile inflației, ratele dobânzilor care cresc mai mult decât anticipau consumatorii, efectele necunoscute ale înăspririi politicilor monetare și războiul Rusiei în Ucraina. Președinții FMI și ai Băncii Mondiale au avertizat că, pe măsură ce economiile avansate încetinesc, iar inflația continuă să oblige băncile centrale să majoreze dobânzile, va crește presiunea datoriei asupra țarilor aflate în curs de dezvoltare.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că aproximativ o treime din economia mondială va experimenta cel puțin două trimestre consecutive de contracție în 2022 şi următorul, ceea ce va duce la pierderi de 4 trilioane de dolari până în 2026.

De asemenea, Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarant că există un pericol serios de contracție la nivel mondial în 2023, aprecierea dolarului american trăgând în jos monedele țarilor în curs de dezvoltare, ceea ce ridică nivelul datoriei acestora.

Reprezentanții ONU au remarcat că dificultățile economice, împreună cu amenințările pandemiei de Covid-19, schimbările climatice şi reducerea cheltuielilor guvernamentale ar putea duce la continuarea instabilității politice şi a conflictelor.

 Din păcate această criză globală va continua să crească inegalitatea globală. Se pare că această criză s-a înregistrat la factorii de decizie politică din lumea dezvoltată, care (probabil temporar) au abandonat toate discuțiile despre austeritate fiscală și par să nu aibă nicio problemă pur și simplu să își monetizeze deficitele guvernamentale.

La nivel global, pierderile de mijloace de trai sunt asociate cu creșteri dramatice ale gradului de sărăcie absolută și al foametei în creștere, chiar și în rândul celor care anterior nu erau clasificate ca fiind sărace. De asemenea, există teama că inegalitățile crescute provocate de această criză vor consolida formele existente de discriminare socială.

Analistul principal al FAO pentru crizele alimentare, Luca Russo, a declarat că riscul unei crize alimentare severe va fi resimțit în special în țările în curs de dezvoltare.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.