Tinerii care urmează să devină majori vor primi un voucher în valoare de 200 de euro pentru activități culturale. Acest lucru se întâmplă în Germania, precum și în Franța, Italia și Spania, iar scopul voucherelor este să încurajeze tinerii să iasă din casă și să se distreze la concerte și teatru, potrivit The Guardian.
Tinerii din Germania vor primi vouchere de 200 de euro pentru evenimente culturale
Ministrul german al culturii, Claudia Roth, a descris voucherul cultural ca fiind „echivalentul unui cadou pentru o zi de naștere” și vor fi acordate unui număr de 750.000 de persoane care vor împlini 18 ani în 2023.
Voucherele pot fi folosite de beneficiari într-o perioadă de doi ani pentru orice, de la bilete la teatru și concerte, până la cărți sau muzică.
Costul estimat pentru statul german este de aproximativ 100 de milioane de euro, depășind bugetul anual de 2,3 miliarde de euro alocat culturii țării.
Platformele online precum Amazon și Spotify au fost excluse din programul care pune accentul pe organizațiile mai mici, adesea locale, precum cinematografele și librăriile independente. Valoarea cumpărăturilor individuale va fi limitată pentru a preveni ca beneficiarul să folosească voucherul pentru a cumpăra, de exemplu, un singur bilet la un concert de 200 de euro.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
La lansarea Kulturpass, Roth și Lindner au declarat că, în cazul în care va avea succes, programul va fi extins și, probabil, va fi extins la un grup de vârstă mai mare, eventual de la 15 ani în sus.
O schemă similară, anunțată anul trecut de guvernul de coaliție condus de socialiști din Spania, oferă tinerilor un voucher cultural de 400 de euro la împlinirea vârstei de 18 ani.
În Franța, Pass Culture, sau permisul cultural pentru tineri, o promisiune din campania electorală din 2017 a președintelui Emmanuel Macron, a fost testat în întreaga țară în anul următor și- după o întârziere îndelungată din cauza pandemiei- a fost lansat oficial în 2021.
Cum se folosește „Pașaportul”
Pașaportul, bazat pe o aplicație, oferă fiecărui tânăr de 18 ani câte 200 de euro pe care să îi cheltuiască pe bilete la cinema, muzee, teatru și concerte, precum și pe cărți, materiale artistice, cursuri de artă, instrumente muzicale sau un abonament la o platformă digitală franceză precum Canal Plus, Salto sau, pentru muzică, Deezer.
În acest an, programul de 200 de milioane de euro anual a fost extins la persoanele cu vârsta de peste 15 ani, în două părți: o alocație colectivă (în funcție de vârstă) de 25-30 de euro pe elev pe an, disponibilă profesorilor pentru vizite în clasă la expoziții, filme, piese de teatru, concerte sau ateliere, plus 20-30 de euro pe care fiecare adolescent îi poate cheltui individual.
Olaf Zimmermann, președintele Consiliului Cultural German, o organizație care reprezintă peste 200 de asociații culturale, a declarat că voucherul este o „modalitate semnificativă de a sprijini atât tinerii, cât și lumea culturii, care au avut de suferit în special din cauza pandemiei”. Acesta a mai spus că stabilirea serviciilor pe care tinerii adulți le vor putea achiziționa „va fi probabil complicată” și ar trebui să acopere cât mai multe domenii, de la cursuri de desen până la achiziționarea unui instrument muzical.
El a îndemnat Ministerul Culturii să își clarifice liniile directoare în curând, „pentru a se asigura că acesta este cu adevărat un cadou aniversar pentru cei care urmează să împlinească 18 ani”.