Diferențele dintre Articolele 4 și 5 din Tratatul NATO. Polonia ia în considerare activarea articolului 4 al NATO

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 16 nov 2022, 11:39

Polonia vrea să activeze Articolul 4 din Tratatul NATO 

Sursa: PixaBay

Ce prevede Articolul 4 din Tratatul NATO, articol pe care Polonia îl poate activa după ce o rachetă, posibil de producție rusească, a căzut marți pe teritoriul polonez. Două persoane au fost ucise.

Polonia a convocat de urgență o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, pentru a discuta despre explozia din estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Ucraina, soldată cu doi morţi. În urma acestui incident cu racheta, Polonia ia în calcul activarea Articolului 4 din Tratatul NATO. Ce prevede Articolul 4 al NATO și ce diferențe există între acest articol și Articol 5 din Tratatul Nord- Atlantic. 

Citește și: Articolul 5 din Tratatul NATO. Ce obligații are România în cazul în care Articolul 5 va fi activat

Polonia vrea să activeze Articolul 4 al NATO 

„Verificăm premisele articolului 4 al NATO. Suntem în contact cu aliații noștri și așteptăm discuții cu partea americană”, a transmis Andrzej Duda după ce o rachetă a cazut marți pe teritoriul polonez și a ucis două persoane.

Până în acest moment, nu s-a stabilit cu exactitate dacă racheta a fost lansată din Rusia, sau dacă racheta care a ajuns în Polonia a fost lansată de forţele ucrainene asupra uneia ruseşti.

Polonia a convocat de urgență o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, iar activarea Articolului 4 din Tratatul NATO este luată în considerare.

Ce prevede Articolul 4 din Tratatul NATO, articol care a mai fost invocat și în luna februarie, atunci când Rusia a invadat Ucraina. 

Prevederi Articol 4 Tratat NATO 

Articolul 4 al Tratatului NATO solicită consultarea în chestiuni militare în momentul în care „este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți”. 

Toate deciziile NATO sunt luate prin consens, după discuții și consultări între țările membre, se precizează în statutul NATO, iar activarea lor se poate în situații de criză prin solicitarea unui stat membru.

”Aliații pot face schimb de opinii și informații și pot discuta probleme înainte de a ajunge la un acord și de a lua măsuri”, precizează  NATO.int.  citat de g4media.ro.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În articolul 4 din tratatul de înființare al NATO, membrii pot aduce în discuție orice problemă de îngrijorare, în special cea legată de securitatea unei țări membre. De la crearea Alianței în 1949, articolul 4 a fost invocat de mai multe ori. 

Când a mai fost invocat Articolul 4 din Tratatul NATO 

Până acum, Articolul 4 al NATO a fost invocat de cinci ori: de patru ori de Turcia (în 2003 din cauza războiului din Irak⁠; după doborârea unui avion militar turcesc de către Siria⁠ în iunie 2012; după schimbul de focuri dintre Turcia și Siria

în octombrie 2012 și în februarie 2020 ca urmare a operațiunilor militare din nord-vestul Siriei⁠. 

Articolul 4 a fost invocat și o dată de Polonia, România, Lituania, Letonia și Estonia în februarie 2022, în timpul invaziei ruse a Ucrainei.

O reuniune conform articolului 4 a fost invocată de Letonia, Lituania și Polonia în martie 2014, ca răspuns la anexarea forțată a Peninsulei Crimeea de către Rusia. 

În noiembrie 2021, Polonia, Lituania și Letonia au invocat articolul 4 din cauza zecilor de mii de imigranți ilegali care au intrat în Uniunea Europeană din Belarus. O întâlnire NATO despre criza de la frontiera UE-Belarus a avut loc, aceștia intenționând să sancționeze Belarusul pentru această criză și utilizarea unor tactici militare hibride împotriva vecinilor săi vestici. 

Diferența dintre Articolul 4 și Articolul 5 din Tratatul NATO

Practic, Articolul 4 reprezintă un răspuns politic la o agresiune și este primul pas înainte de o eventuală activare a Articolului 5, care prevede răspunsul militar al Alianței Nord-Atlantice. 

Clauza Articolului 5 din Tratatul NATO este definită drept   casus foederis. Conform prevederilor Articolului 5 al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice  „  părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice. 

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 266 de război în Ucraina. Biden: Este puțin probabil ca rachetele căzute în Polonia să fi fost lansate din Rusia. Polonia anunță că încă nu are dovezi concrete referitor la cine a lansat rachetele

Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale  ”. 

Clauza de apărare colectivă a NATO a fost activată o singură dată, când Statele Unite au invocat Articolul 5 după atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001. 

 

 

Taguri: