Pe ce dată este sărbătorit Sfântul Antonie cel Mare. Ce nu ai voie să faci în această zi

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 21 aug 2023, 04:15

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe data de 17 ianuarie pe Sfântul Antonie cel Mare

Sursa: https://pixabay.com/

Când este sărbătorit Sfântul Antonie cel Mare?

Potrivit doxologia.ro, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe data de 17 ianuarie pe Sfântul Antonie cel Mare.

Ce nu ai voie să faci pe data de 17 ianuarie de Sfântul Antonie cel Mare

Sfântul Antonie cel Mare este considerat a fi întemeietorul vieții monahale, si este probabil cel mai reprezentativ ascet pentru călugări.

Acesta era de origine egip­tean, născut din părinți de bun neam, care erau foarte bogați; și fiind ei creștini, creștinește îl creșteau și pe el.

Pe când era mic, se afla la părinții lui, necu­nos­când pe alt­ci­neva mai mult decât pe aceștia.  

În acest mediu a deprins calea credinței. La vârsta de  20 de ani, după moartea părinților săi, întrebându-se despre drumul său în viață, fericitul a auzit în biserică cuvintele lui Hristos: “Dacă voiești să fii desăvârșit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor și vei avea comoara în cer; după aceea, vino și urmează-Mi” (Matei 19, 21).

Citește și: Astăzi începe Postul Crăciunului 2022. Ce trebuie să facă creștinii în cele 40 de zile ale Postului Nașterii Domnului

Antonie, punând aceste cuvinte în inima sa, și-a împărțit averea la săraci, și-a încredințat sora unei comunități de fecioare și s-a retras în singurătate. După ce în anul 310 face o călătorie la Alexandria pentru îmbărbătarea creștinilor prigoniți din cauza persecuției lui Maximin, Antonie se stabilește în 312 în adâncul deșertului, pe muntele Kolzim, unde a stat până la sfârșitul vieții.

Sfântul Antonie a trecut la cele veșnice în anul 356 d. Hr. în deșertul de pe malul drept al Nilului.

Înainte de a deceda, Sfântul Anton le-a lăsat ucenicilor săi un testament prin care le cerea să fie îngropat într-un loc secret, acolo unde să nu îl descopere nimeni. Ucenicii săi i-au respectat dorința Sfântului și i-au îngropat trupul astfel încât, secole întregi, nimeni nu l-a descoperit.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În urma cercetărilor făcute pentru restaurarea Mănăstirii Sfântului Anton din Egipt, constructorii au spus că mormântul cu moaștele Sfântului ar putea fi sub Sfânta Masă a bisericii centrale a mănăstirii.

Citește și: De Sfântul Andrei 2022 îți poți afla ursitul. Ce ritualuri trebuie să parcurgă fetele și femeile pentru a-și afla alesul

Se zice că, fetele nemăritate ar trebui să meargă pe 17 ianuarie să se roage la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare. Conform ortodocșilor, cine se roagă începând din această dată, timp de nouă marți la rând, își va îndeplini cea mai arzătoare dorință. 

În fiecare marți se va scrie un acatist care urmează să fie citit de către unul dintre preoții bisericii. În cea de-a 10 zi, credincioșii care au făcut ritualul celor 9 marți, vor duce la biserică alimente, precum ulei, făină sau orez.

Pe lângă aceste alimente, credincioșii mai duc şi o pâine care se împarte la nouă persoane. După aceste zile, dorința celui care a respectat ritualul se îndeplinește.

Potrivit tradiției ortodoxe, în ziua de 17 ianuarie nu se consumă alimente dulci, nu se spală și nu se calcă. Conform tradiției de ziua Sfântului Antonie nu este bine să te ocupi de treburile gospodărești. Petru a avea spor și sănătatea este indicat să faci pachete cu alimente și să le împarți oamenilor nevoiași.