Puii de câine sunt preferaţii tuturor. Şi sincer nici nu ai cum să nu îi zâmbeşti un pui mic şi pufos. Însă, îngrijirea lor nu este tocmai o treabă uşoară. Prin urmare, dacă ai pui de catei acasă, ar trebui să informezi cât mai serios atât despre tipul de hrană cu care aceştia ar trebui să fie hrăniți, cât şi despre celelalte cerințe ale acestora.

Hrănirea cățeilor

Chiar dacă puiul de câine creşte rapid, trebuie să ştii că atât sistemul lui digestiv, cât şi sistemul imunitar se vor dezvolta mai lent. Prin urmare, pentru o dezvoltare armonioasă hrana va trebui să fie una specifică vârstei lor, diferită de cea a adulţilor. Încă de la început menţionăm faptul că o hrană corect aleasă, completă din punct de vedere nutriţional şi adaptată cerințelor specifice ale căţelului, va contribui la o dezvoltare armonioasă şi va pune bazele unui viitor sănătos.

De asemenea, este important să ştii că cerinţele nutriţionale ale unui câine se schimbă în fiecare etapă a vieţii lui, iar până când devine adult este esenţial să îi oferi hrană specială pentru căţei. Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că nu toate rasele de câini ajung la maturitate în acelaşi timp, prin urmare este important să te documentezi şi despre momentul în care câinele tău devine adult.

Alegerea hranei pentru puiul tău de câine

Până la vârsta de o lună, căţeluşul se va hrăni cu laptele mamei. În cazul în care acesta dă semne că nu se sătură, ar trebui să discuţi cu medicul veterinar. Este posibil ca laptele mamei să nu fie suficient de săţios sau să fie mult prea puţin pentru nevoile puiului.

Începând cu vârsta de o lună, puiul va începe procesul de înţărcare. Prin urmare, îl poţi îndruma treptat către hrana solidă. În această perioadă căţelul va avea nevoie de nutrienți pentru a-şi consolida mecanismele naturale de apărare, dar şi pentru dezvoltarea bacteriilor benefice pentru sistemul său digestiv.

De la două luni până la patru luni hrana trebuie să conţină cantităţi crescute, echilibrate de calciu, fosfor şi vitamina D, ataptate specific etapei de creștere. Este esenţial acest lucru pentru că în această perioadă se va dezvolta structura scheletului, iar pentru oase puternice puiul de câine va avea nevoie de tot ajutorul tău.

De la patru la şapte luni masă corporală a căţelului va începe să se dezvolte, prin urmare hrana pe care o primeşte trebuie să aibă un conţinut proteic ridicat, să fie de calitate superioară şi uşor de digerat.

De la 10 luni la vârsta de adult căţelul va avea nevoie de suport nutriţional pentru articulaţii. Acest lucru este esenţial mai ales în cazul câinilor de talie mare, ai căror muşchi bine dezvoltat pun presiune pe schelet.

Chiar dacă toţi puii de câine sunt la fel de mici atunci când se nasc. Trebuie să ştii că patrupezii din rase cu talii diferite au nevoii diferite. Prin urmare, hrana pe care o achiziţionezi trebuie aleasă în funcţie cerințele puiului de câine. Iată câteva exemple.

1. Câinii de talie mică sau foarte mică au maxilare şi dinţi mai mici. Astfel că, hrana pe care ar trebui să o primească puii de talie mică sau foarte mică ar trebui să aibă dimensiunea şi textura potriviră.

2. Câinii din rasele de talie medie sunt mai activi în aer liber. Prin urmare, au nevoie de un tip de hrană care să contribuie la consolidarea mecanismelor naturale de apărare şi să le ofere suficientă energie.

3. Câinii din rasele de talie mare şi cei din rasele uriaşe au o creştere mai lentă. Prin urmare, hrana pe care o primesc nu ar trebui să le ofere atât de multă energie.

Dacă încă nu eşti convins ce tip de hrană este potrivit pentru puiul tău de câine, îţi recomandăm să ai o discuţie cu un medic veterinar.