Ce se va întâmpla cu clienții furnizorului de energie care pleacă din România. Niciunul dintre furnizorii actuali nu are capacitatea de a prelua toate contractele

Autor: Cristina Mocanu

ENEL a decis să iasă de pe piața românească.

Sursa: https://pixabay.com/

Ce vor păți clienții Enel, după ce compania a decis să plece din România?

Conform economedia.ro, compania ENEL a decis să plece din România până la finalul lui 2023.

În ce măsură sunt afectați clienții Enel de plecarea companiei din România

Enel a anunțat marți, 22 noiembrie, că are de gând să iasă de pe piața din România până la finalul anului 2023, compania având peste 3 milioane de clienți în România. Odată cu plecarea companiei clienții au început să se întrebe dacă vor mai primi în continuare energie electrică, cine le-o va furniza și care vor fi condițiile.

Astfel că, clienții ENEL ar trebui să fie preluați de compania sau companiile care vor cumpăra operațiunile grupului italian. În acest moment, consumatorii casnici şi IMM-urile au prețurile plafonate de stat, care compensează furnizorilor diferența dintre plafon şi un preț stabilit tot de autorități, 1.300 lei pe MWh, tarif aflat sub prețul pieței. Pe tot parcursul anului 2022, statul a avut mari întârzieri în plata acestor deconturi, astfel că, contractele cu acești consumatori ar putea fi considerate nerentabile de către compania sau companiile care vor prelua operațiunile Enel.

Citește și: Unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică pleacă din România. Ce se întamplă cu clienții

În cazul în care compania care va achiziționa acțiunile ENEL nu va dori să preia şi contractele clienților, aceștia urmează să fie transferați automat la furnizorul de ultimă instantă, un furnizor dintre cei existenți pe piață, stabilit lunar de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie.

Problema este că preluarea unui număr atât de mare de contracte de un singur furnizor nu e posibilă, pentru că niciunul dintre furnizorii actuali nu are o astfel de capacitate.

Liderul Consiliului Concurenței, Ștefan Chirițoiu, a declarat că: „Enel era un operator în expansiune şi am apreciat poziția lor în piață. Se schimbă proprietarul, nu dispare compania. Vă dau exemplul CEZ, care se numește în continuare CEZ, deși proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiții australian localizat la Londra.

Dar clienții au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ. Nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienții. Ieșirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies”.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Câți bani vor primi românii înapoi după recalcularea facturilor. Iată ce se întâmplă cu facturile compensate din decembrie și ianuarie

Compania de energie s-a angajat să recompenseze investitorii cu dividende de 0,43 euro pentru perioada 2023- 2025, în creștere de la 0,40 euro în 2022.

Enel are în plan vânzarea de active în valoare de 21 de miliarde de euro la nivel global.

Care a fost reacția ANRE cu privire la plecarea ENEL

Dumitru Chiriță, șeful ANRE, a reacționat la aflarea veștii că ENEL are de gând să plece din România:

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în cursul zilei de marți, 22 noiembrie 2022, conform cărora grupul italian de utilități Enel şi-a anunțat intenția de a pleca din România în cursul anului 2023, respectiv, a anunțat o eventuală intenție de vânzare a unor active aparținând grupului Enel, fac precizarea că acest gen de situație nu presupune ieșirea din piața de energie a companiei Enel România, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea acționariatului etc. Mai mult decât atât, menționez că ANRE nu a primit în mod oficial de la acest operator economic licențiat nici o notificare în acest sens, așa cum prevede legea”.

Acesta reamintește că în ceea ce privește asigurarea furnizării de energie electrică/gaze naturale clienților finali şi în perspectiva respectării drepturilor acestora, ANRE a aprobat două acte normative care garantează accesul neîntrerupt la cele două utilități, şi anume Regulamentul privind furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 91/2022, respectiv Regulamentul privind furnizarea de ultimă instantă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 173/2020.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.