Ce români vor primi peste 1.000 de lei în plus. Măsura va intra în vigoare din luna ianuarie a anului 2023

Autor: Andreea Buinoschi

După ce coaliția de guvernare a decis ca pensiile să se majoreze cu 12,5%, ca salariul minim să crească de la 2.550 de lei la 3.000 de lei și ca alocațiile copiilor să fie și ele mai mari, unii români vor primi 1.000 de lei în plus.

Anumiți pensionari vor primi 1.000 de lei în plus, începând cu luna ianuarie a anului 2023. Punctul de pensie va crește cu 12,5%, după ce variantele propuse au fost de 10% și 15%. În acest fel, punctul de pensie va ajunge de la 1.586 de lei la 1.784 de lei, însemnând o creștere de 198 de lei.

Ce pensionari vor primi 1.000 de lei în plus din anul 2023

Nicolae Ciucă a declarat că decizia rămâne bătută în cuie, deoarece bugetul pentru anul 2023 a fost stabilit și poate suporta această măsură.

Cu toate acestea, analiștii economici nu văd majorarea pensiilor ca fiind una prea eficientă, deoarece scumpirile sunt mult prea mari, iar oamenilor le este greu să se descurce chiar și cu câteva sute de lei în plus.

„Pensiile nu cresc în România, scad, raportat la inflaţia semnificativă pe care o simt pensionarii.

Pensionarii pierd bani în 2023 pentru că statul n-a găsit soluţiile eficiente pentru a le proteja puterea de cumpărare.

Citește și: Klaus Iohannis a decis! Copiii care fac sport de performanță vor primi tichete în valoare de 150 de lei

Statul dă pensionarilor cu o mână şi le ia cu două. Mai întâi le creşte pensiile, cu 12,5%, iar apoi le aplică ajutoarele.

ajutoare la nişte plafoane de pensii. Dacă tu depăşeşti plafonul, ca urmare a creşterii pensiilor, nu mai primeşti acel ajutor”, a spus Adrian Negrescu, potrivit observatornews.ro.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pensionarii care vor primi 1.000 de lei în plus sunt pensionarii care au o pensie mai mică de 3.000 de lei. Suma se va acorda în două tranșe, iar de ea vor beneficia cei peste 2,3 milioane de pensionari cu venituri sub pragul stabilit.

Ce alte ajutoare se vor oferi

Pensionarii care au pensii cuprinse între 1.501

lei și 2.000 de lei vor primi un ajutor de 800 de lei, iar cei care au pensii cuprinse între 2.001 și 3.000 de lei vor primi 600 de lei în plus.

„Se preconizează să fie dată la începutul o primă tranşă. Ar trebui să se încadreze în acea anvelopă de 17,5 miliarde de lei, care include majorarea cu 12,5, cât şi aceste ajutoare financiare acordate acestor persoane vulnerabile ”, a spus Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Mai mult decât atât, voucherele sociale de 250 de lei vor continua să fie acordate, în timp ce unii pensionari vor primi și bani pentru facturile la energie electrică.

Citește și: Ce se întâmplă cu banii din Pilonul II, în cazul unui deces. Cine devine beneficiarul și ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a intra în posesia sumei strânse

„A fost decisă măsura pentru energie, astfel încât, anul viitor, în două tranşe, 1.400 de lei vor fi asiguraţi pentru toţi pensionarii care au pensii mai mici de două mii de lei şi vârsta mai mare de 60 de ani”, a spus Nicolae Ciucă.