Informații esențiale despre procesul incinerare al unei persoane decedate

Author: Diana Tilă

De regulă, atunci când vine vorba despre încetarea din viață a unei persoane dragi nouă, cei mai mulți optăm pentru îngroparea corpului acesteia. Sunt mult mai puțini cei care își îndreaptă atenția către incinerare, una dintre cele mai vechi practice funerare. De fapt, pentru a fi complet deschiși, trebuie să recunoaștem că în vechime se recurgea mult mai des la incinerare decât în prezent, iar unele dintre popoare o mai preferă și în zilele noastre. Pentru a afla mai multe despre aceasta, avem pentru tine câteva amănunte.

De ce aleg unii oameni incinerarea celor dragi?

Există mai multe motive pentru care mulți oameni optează pentru incinerarea trupurilor celor dragi lor, și care au încetat din viață. Cei mai mulți fac aceasta din dorința de a respecta dorința expresă a celui decedat, care și-a dorit să fie incinerat și să nu aibă parte de o înhumare clasică.

De asemenea, un alt argument în sprijinul ideii de incinerare este și costul mult mai scăzut al tuturor pregătirilor care se fac. În primul rând pentru că nu este nevoie de un loc de veci – o achiziție destul de scumpă în vremurile noastre, nu este nevoie să se apeleze la multe dintre serviciile funerare care se aplică în cazul înmormântării și multe altele. Totodată, procesul de incinerare este mult mai rapid decât îngroparea, iar în urma acestuia vei primi – dacă dorești, urna cu cenușa celui decedat. În acest fel, o vei putea depozita oriunde vrei tu, și nu puțini sunt cei care aleg să o păstreze acasă, într-un loc special, sau să împrăștie cenușa în locurile dragi al celui care a încetat din viață.

Și totuși, ce presupune exact procesul de incinerare

În mare, majoritatea dintre noi cam știm ce înseamnă o incinerare. Dacă ar fi să dăm o definiție cât mai exactă, este vorba despre acel proces în urma căruia corpul persoanei decedate este readus la elementele sale de bază. Această operațiune are loc prin expunerea la foc deschis, foarte puternic, căldură ridicată și evaporare. Întreaga operațiune se desfășoară într-un cuptor special, care se numește cameră de incinerare, și are anumite specificații tehnice clare.

Pregătirea corpului pentru incinerare

Înainte de a fi introdus în această cameră de incinerare, corpul celui care a încetat din viață trebuie să treacă și printr-un proces de pregătire. Ca de obicei, va avea loc igienizarea și toaletarea acestuia. Apoi, dacă este cazul, vor fi îndepărtate toate accesoriile, bijuteriile și chiar unele dispozitive medicale care funcționează pe bază de baterii, și care pot duce la apariția unor reacții explosive prin expunerea la foc și temperaturile ridicate din camera de incinerare.

Dacă au fost încheiate aceste operațiuni, trupul persoanei decedate este așezat într-un sicriu de lemn sau chiar o cutie specială confecționată din carton. Este vorba despre materiale care sunt ușor inflamabile. Apoi, cu ajutorul unei rampe, sicriul se deplasează în camera de incinerare și apoi personalul de specialitate de la crematoriu va demara procedura propriu zisă.

Cât durează incinerarea?

De regulă, întregul proces de incinerare poate avea o durată aproximativă de trei ore. Totuși, nu s-a încheiat totul acum, deoarece uneori mai este nevoia de rămășițele persoanei decedate mai trebuie să treacă printr-un proces de prelucrare înainte de a fi înmânate, sub forma unei urne cu cenușă, membrilor familiei.

Mai este necesar să apelez la o firmă de pompe funebre?

Chiar dacă o incinerare nu presupune trecerea prin atât de multe etape ca și o înmormântare clasică, și nici nu sunt atât de multe serviciile funerare pentru care poți opta, tot este nevoie de ajutorul dat de o firmă de pompe funebre profesionistă. Gama de servicii Osiris.ro este una complexă și se referă și la pregătirea în mod profesionist a unei incinerări. Se pornește de la programarea la crematoriu, transportul decedatului, dar cu siguranță mai este nevoie și de alte produse și servicii pe care doar o agenție de pompe funebre profesionistă le poate duce la îndeplinire, cum ar fi toaletarea și îmbălsămarea celui decedat, sicriul, organizarea priveghiului, consultanță pentru obținerea ajutorului de deces oferit de stat în acest scop și multe altele.

De ce acte este nevoie pentru incinerare?

Chiar dacă, după cum spuneam mai sus, o incinerare nu este atât de complicată precum o înmormântare clasică, și aici este nevoie să se parcurgă anumite etape. Și, evident, să se respecte cadrul legal aflat în vigoare. Prin urmare, este nevoie să existe și să se prezinte mai multe acte, cum ar fi certificatul de deces, certificatul de îmbălsămare, adeverința pentru incinerare și, dacă este nevoie, avizul sanitar de transport.

Familia poate asista la procesul de incinerare?

Răspunsul este unul afirmativ, și prezența membrilor familiei este permisă, însă doar dacă își exprimă această dorință. Nu este însă un proces simplu de urmărit, așa că mulți dintre cei care optează pentru incinerare aleg să nu privească tot ceea ce se întâmplă.

Ce pot face cu cenușa rezultată în urma incinerării

După ce totul s-a încheiat, membrii familiei pot opta să ia acasă urna funerară cu cenușa celui decedat. Și de această dată, la fel cum avem de a face cu mai multe sicrie, și oferta de urne funerare este una diversă, potrivite pentru fiecare buget și dorință. Apoi, ce se întâmplă cu această urnă rămâne la latitudinea celor dragi rămași în urmă: unii aleg să o îngroape într-un loc anume, o depozitează în propria locuință sau o pot împrăștia în locurile dragi ale celui care a părăsit această lume. De asemenea, mai nou, există și varianta bijuteriilor funerare. Mai exact, cenușa poate fi păstrată în unele pandantive pe care membrii familiei le pot purta permanent.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.