Românii care locuiesc în Spania ar putea avea dublă cetățenie. Peste un milion de români se află în Spania

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 24 aug 2023, 04:00

Românii care locuiesc în Spania au un motiv de bucurie, deoarece au șanse să primească dublă cetățenie. Până acum, Spania acorda cetățenie dublă doar portughezilor și francezilor.

Cei peste un milion de români care locuiesc în Spania ar putea să primească dubla cetățenie, a anunțat Nicolae Ciucă, premierul României. Acesta a mers într-o vizită oficială în Castellon de la Plana.

Românii din Spania ar putea primi dublă cetățenie

Românii care locuiesc acolo au fost extrem de încântați de acest lucru, mai ales că dubla cetățenie i-ar ajuta extrem de mult din mai multe puncte de vedere.

„Având în vedere că locuim de mai mult de 12 ani în Spania, am fost întrebaţi de ce nu vrem să aplicăm pentru cetăţenia spaniolă şi răspunsul nostru a fost mereu acelaşi, pentru că nu dorim să renunţăm la cea românească”, a spus Andrada Camelia Manta, una dintre româncele stabilite în Spania, conform observatornews.ro.

Pentru moment, se va înființa un grup de analiză, format din experți din România și din Spania, cu scopul identificării soluțiilor care le pot ușura viața românilor din țara respectivă.

Citește și: Camera Deputaților: Noi categorii de salariați pot ieși mai repede la pensie. Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

„Grup de lucru care va intra în negocierile privind asigurarea cadrului legal a dublei cetăţenii pentru cetăţenii români care doresc să obţină şi cetăţenia spaniolă. Ştim cu toţii că nu aţi plecat de acasă de bine şi aţi venit aici, pentru a vă găsi un rost şi a reuşi să vă duceţi viaţa mai departe ”, a spus Nicole Ciucă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Premierul României vrea ca relațiile dintre Spania și România să fie mai puternice

În timpul vizitei oficiale, Nicolae Ciucă a declarat că își dorește ca autoritățile din România să construiască relații mai puternice cu cele din Spania, în semn de recunoștință pentru românii care muncesc peste hotare.

„Avem puterea să recunoaştem că Spania are un sistem de sănătate care poate fi considerat un model şi cred că trebuie să întărim relaţiile de colaborare şi să învăţăm de la Spania cum se poate crea o arhitectură şi organiza un sistem de sănătate care cu adevărat să fie în folosul cetăţenilor”, a mai spus acesta.

Pedro Sanchez, șeful Executivului de la Madrid, a declarat că „un mesaj politic extraordinar, extrem de important” este reprezentat de începerea demersurilor care va avea loc în viitorul apropiat.

Citește și: Marius Budăi a anunțat ce se va întâmpla cu alocațiile, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Ce influență va avea rata inflației

Mai mult decât atât, cu această ocazie, cele două țări au vrut să puncteze și faptul că relația economică dintre ele este una „semnificativă” și care, din anul 2007, de

când România face parte din Uniunea Europeană, s-a intensificat.

„Ambele guverne vor face schimb de opinii, vor împărtăşi experienţe şi vor identifica eventualele programe de colaborare pentru a sprijini parcursul României în obţinerea calităţii de membru OCDE”, este precizat în document.