Cutremur în România, 26 noiembrie 2022. În ce orașe s-a resimțit și ce magnitudine a avut

Autor: Diana Tilă

Cutremur în România, 26 noiembrie 2022. În ce orașe s-a resimțit și ce magnitudine a avut

Sursa: Facebook Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că a avut loc un cutremur.

Sâmbătă, 26 noiembrie, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 3,6 în România, potrivit informațiilor transmise de Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Unde a fost resimțit seismul?

Citește și: Cutremur puternic în Turcia urmat de 70 de replici: cel puțin 50 de persoane au fost rănite

Cutremur în România, 26 noiembrie 2022. În ce orașe s-a resimțit

Conform datelor transmise de Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc sâmbătă dimineața, la ora 3.59, în județul Vrancea. Seismul a avut magnitudinea 3,6 și s-a produs la adâncimea de 145 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea orașelor Brașov (74 km), Ploiești (88 km), Bacău (105 km), Galați (118 km), Brăila (119 km) și București (139 km).

Citește și: Cutremur devastator în Bali! Sute de oameni și-au pierdut viața și peste 700 au fost răniți în urma unui seism de 5,6 grade pe Richter

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Raed Arafat, sfaturi pentru români în cazul unui cutremur

La data de 3 noiembrie, România a fost zguduită de un cutremur care a avut o magnitudine de 5,4. Astfel, șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că românii trebuie să fie bine pregătiți pentru un astfel de eveniment neplăcut, pentru că este imposibil de prezis când va veni următorul cutremur puternic în România.

Citește și: Cutremur puternic în regiunea Tonga! A fost emisă o alertă de tsunami. Ce magnitudine a avut

„Oricând un cutremur poate să apară. Cum a apărut cutremurul astăzi de 5,4 (…) Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 și unul de 7. Clar că apariția unui cutremur nu este predictibilă. Din cauza asta trebuie să fim tot timpul pregătiți.

Nu știm când poate să apară un cutremur. Nimeni nu poate să prezică că peste o lună o să avem un cutremur.

Au încercat mulți să joace cartea asta, dar nu merge. Încă nu există mecanismele științific dovedite prin care să poți să faci acest lucru. (…)

Părerea noastră este că populația trebuie să fie în primul rând pregătită foarte bine. Chiar dacă vrem în viitor să dăm astfel de mesaje, pregătirea trebuie să fim foarte siguri de ea, trebuie să facem analize, studii, să fim siguri că marea majoritate a populației știe foarte bine ce are de făcut și că va face acest lucru, nu va intra în panică și atunci putem să ne gândim la asta.

Și atunci să începem să dăm un mesaj cu cinci secunde înainte (…) Fără o instruire să îți apară mesajul nu este un lucru bun. (…)

Un mesaj la ora 6:50 dimineața este una, un mesaj la 12 noaptea sâmbătă, când avem mii de oameni în diferite locuri aglomerate, unde ieșirile de urgență sunt înguste, poate să ducă la busculade și poate să ducă la moarte, chiar dacă cutremurul nu omoară pe nimeni”, a explicat Raed Arafat la Digi24.