LIVE UPDATE Ziua 278 de război în Ucraina. Forțele rusești continuă să bombardeze Hersonul, recent eliberat. Armata rusă nu are de gând să părăsească centrala Zaporojie, spune purtătorul de cuvânt de la Kremlin

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 28 nov 2022, 15:52

Forțele rusești continuă să bombardeze Hersonul

Sursa: Twitter ISW @TheStudyofWar

Volodimir Zelenski îndeamnă Ucraina să se pregătească pentru o nouă serie de lovituri din partea Rusiei. Firma de stat ucraineană de energie nucleară sugerează că forțele rusești „își fac bagajele” pentru a părăsi centrala electrică de la Zaporojie.

UPDATE 15.41: Forțele rusești continuă să bombardeze infrastructura rezidențială și locuințele din orașul Herson, recent eliberat, potrivit armatei ucrainene.

Un băiat de 10 ani a fost rănit și spitalizat în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Chornobayivka din regiunea Herson, a anunțat poliția.

Sute de ucraineni fug din orașul Herson, la doar două săptămâni de la recucerirea acestuia de la forțele de ocupație rusești.

Bombardamentele Moscovei au ucis cel puțin 32 de civili de când forțele sale au părăsit orașul pe 9 noiembrie.

În ultima sa actualizare publicată aseară, grupul de reflecție american Institute for the Study of War (ISW) a declarat că trupele rusești sapă tranșee și își fortifică pozițiile pentru a se pregăti pentru o posibilă contraofensivă ucraineană în estul Hersonului.

Președintele Kazahstanului s-a întâlnit cu Vladimir Putin

UPDATE 15.14: Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, s-a întâlnit cu omologul său rus, Vladimir Putin, în cadrul unei vizite menite să reafirme legăturile istorice dintre cele două țări.

Vizita de astăzi a lui Tokayev la Kremlin marchează prima sa deplasare în străinătate de când a obținut un al doilea mandat în urma unor alegeri anticipate săptămâna trecută.

Vorbind alături de Vladimir Putin înainte de discuții, Tokayev a declarat:

„Aceasta este prima mea vizită în străinătate după acest eveniment și acest lucru are în sine o semnificație politică și, desigur, un anumit simbolism”.

Rusia „este și a fost întotdeauna un partener strategic” pentru Kazahstan, a adăugat acesta.

Vladimir Putin a declarat că relațiile dintre Moscova și Astana au un „caracter special” și a făcut apel la o consolidare a legăturilor economice.

Ucraina afirmă că 329 de copii sunt dați dispăruți

UPDATE 13.29: Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat că 329 de copii sunt în prezent considerați dispăruți în Ucraina, în timp ce 12.034 au fost deportați în Rusia.

„Datele privind copiii afectați la 28 noiembrie 2022: 329 sunt dispăruți, 12.034- deportați și 7.819- găsiți”, a transmis acesta, pe Telegram. 

Aceasta a subliniat că cifrele nu sunt definitive, deoarece încă se lucrează la verificarea rapoartelor venite de pe linia frontului, precum și din părțile ocupate și eliberate ale Ucrainei.

Potrivit portalului „Copiii războiului” al guvernului ucrainean, 440 de copii au fost uciși ca urmare a războiului din Rusia, iar 851 de copii sunt acum raportați ca fiind răniți.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Biroul procurorului general raportează un total de 1.291 de copii răniți, cel mai mare număr fiind înregistrat în regiunile Donețk, Harkov și Kiev.

Nu este posibil să se verifice independent aceste cifre.

UPDATE 11.48: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat informațiile potrivit cărora forțele rusești ar intenționa să părăsească centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, spunând reporterilor că nu ar trebui să caute semne acolo unde nu există.

Între timp, Kremlinul a declarat că a primit oferta Vaticanului de a oferi o platformă de negociere pentru a rezolva conflictul din Ucraina, dar că poziția Kievului face acest lucru „imposibil”.

Papa Francisc a repetat, în urmă cu 10 zile, că Vaticanul este gata să facă tot ce este posibil pentru a media și a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina, într-un interviu acordat cotidianului italian La Stampa.

UPDATE 08.29: Potrivit unui diplomat american responsabil de afacerile ambasadei SUA la Moscova, Elizabeth Rood, Rusia și SUA au diverse modalități de gestionare a riscurilor nucleare la nivelul agențiilor de informații. Aceasta a mai precizat că, deocamdată, nu sunt programate întâlniri.

„Statele Unite au canale de gestionare a riscurilor cu Federația Rusă, în special a riscurilor nucleare și acesta a fost scopul întâlnirii directorului CIA, Burns, cu omologul său rus.

Directorul Burns nu a negociat nimic și nu a discutat despre o soluționare a conflictului din Ucraina”, a declarat Elizabeth Rood.

Diplomatul se referea la o întâlnire a directorului CIA, William Burns, cu Serghei Narîșkin, șeful serviciilor de informații externe rusești, la începutul acestei luni, în cadrul căreia l-a avertizat pe acesta cu privire la consecințele unei eventuale utilizări de către Rusia a armelor nucleare. Rusia a declarat că problemele discutate sunt „sensibile” și a refuzat să le comenteze.

Citește și: Reuniune G7, la București, săptămâna viitoare. Modalitățile de a susține Ucraina în perioada iernii, pe agenda miniştrilor din Grupul celor Șapte

„Nu este nimic programat din câte știu eu”, a precizat Elizabeth Rood.

Rusia a declarat, după întâlnirea lui Narîșkin cu Burns, că Moscova este deschisă la mai multe discuții la nivel înalt cu SUA, dar Kremlinul a respins ideea unui summit între președintele Vladimir Putin și președintele american Joe Biden, spunând că este o variantă „exclusă” pentru moment.

Oficiali din cele două țări urmau să aibă o întrevedere în capitala egipteană Cairo în perioada 29 noiembrie- 6 decembrie pentru a discuta despre reluarea inspecțiilor în cadrul tratatului New Start de reducere a armelor nucleare, deși Moscova a minimizat perspectiva unui progres rapid.

Volodimir Zelenski, avertisment legat de noi atacuri cu rachete din partea Rusiei

UPDATE 08.12: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că Rusia va lansa în curând o serie de noi atacuri cu rachete asupra țării sale, avertizând forțele de apărare și cetățenii să se pregătească pentru acest atac.

„Înțelegem că teroriștii pregătesc noi lovituri. Știm asta cu siguranță. Și atâta timp cât au rachete, nu se vor opri, din păcate”, a declarat liderul ucrainean, în discursul său de duminică seară.

Citește și: Ucraina şi-a închis graniţele cu România şi Ungaria din cauza avariilor la infrastructura energetică. Mesajul lui Volodimir Zelenski

Reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din țările NATO are loc în București azi, la ora 15:00

UPDATE 7.48:  Astăzi, de la ora 15:00, Reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din țările NATO va avea loc în București, astfel că Nicolae Ciucă se va întâlni cu secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.