Imediat după vizita de la Cotroceni, Antony Blinken va merge către Ministerul Afacerilor Externe, unde va avea o întâlnire cu ministrul Bogdan Aurescu.
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a ajuns în România
În aceste zile, România este kilometrul zero al relațiilor euro-atlantice. Cei mai importanți lideri în materie de securitate au sosit la București și vor lua decizii care vor schimba radical NATO și Europa.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi secretarul american de stat, Antony Blinken, sunt deja în România şi decid împreună cu miniștrii de externe din țările Alianței cum va acționa NATO în privința războiului din Ucraina şi cum va fi asigurată securitatea Europei.
În următoarele două zile se vor lua decizii extrem de importante despre cum va fi întărit flancul estic al NATO și cum va fi aplicat noul concept strategic al Alianței care definește Marea Neagră drept o zonă strategică în contextul amenințărilor fără precedent venite din Rusia, potrivit antena3.ro.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Este primul eveniment de asemenea amploare care se desfășoară într-un stat de pe Flancul estic de la începutul războiului.
De asemenea, pentru crizele extrem de grele cu care se confruntă Europa vor veni şi de la Forumul Aspen care are loc în paralel cu ministeriala NATO de la București. Este vorba despre criza economică, cea energetică şi cea alimentară, precum şi despre războiul din Ucraina, care vor fi analizate de cei mai importați lideri ai momentului.
Klaus Iohannis l-a primit pe Jens Stoltenberg la Palatul Cotroceni
„Am evaluat astăzi împreună situația de securitate a spațiului euroatlantic generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent asupra Flancului Estic și a zonei Mării Negre. Mâine
O reuniune importantă, pe agenda căreia se vor regăsi și temele abordate în dialogul nostru de astăzi. Am subliniat, în discuțiile cu domnul Secretar General, necesitatea implementării cât mai rapide a deciziilor adoptate de Summitul istoric de la Madrid din acest an.
Reuniunea miniștrilor de externe este un important reper în acest proces și în pregătirea Summitului din 2023, care va avea loc în Lituania, la Vilnius.Împreună cu Secretarul General Stoltenberg, am remarcat progresele substanțiale pe care le-am realizat la nivel aliat în decursul celor aproape 10 luni care au trecut de la ultima sa vizită în România. Aceste progrese se reflectă într-o postură semnificativ întărită a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în țara noastră și în regiunea Mării Negre. Astfel, din luna februarie și până în prezent, NATO și aliații noștri au desfășurat efective importante în România, cu rol de descurajare, reasigurare și apărare, astfel încât, în prezent, găzduim aproximativ 5.000 de militari aliați.
Grupul de luptă NATO din România se află în plin proces de dezvoltare, inclusiv în ceea ce privește elementele care să-i permită creșterea la nivel de brigadă”, a declarat președintele Klaus Iohannis.