Ce este recesiunea globală și care sunt cauzele care duc la un astfel de fenomen

Autor: Cristina Mocanu

Războiul dintre Rusia și Ucraina, dar și criza energetică îi determină pe europeni să se întrebe dacă urmează o nouă recesiune la nivel global.

Sursa: https://pixabay.com/

Ce reprezintă recesiunea globală?

Războiul dintre Rusia și Ucraina, dar și criza energetică îi determină pe europeni să se întrebe dacă urmează o nouă recesiune la nivel global.

Cum este definită recesiunea globală

Recesiunea reprezintă un termen economic care determină scăderea producției, o reducere a investițiilor, o stagnare temporară a afacerilor, fiind o stare de declin a activității economice dintr-o țară, mai ușoară decât o criză economică. Această fază a afacerilor se produce sub incidența reducerea veniturilor producătorului în raport cu cel anterior sau cu cel anticipat.

Una din trei persoane nu sunt pregătite pentru o posibilă viitoare recesiune economică a unei țări, și mai rău este faptul că economiștii se pregătesc pentru o recesiune în perioada următoare. Inflația se află în creștere, iar euro a coborât brusc, în ultima perioadă, în comparație cu dolarul.

Citește și: România a înregistrat cea mai mare creștere economică, în ultimii 22 de ani, din Uniunea Europeană. Bulgaria, pe locul doi

Analiștii definesc recesiunea ca fiind o economie care are două trimestre negative, consecutiv, în creșterea PIB-ului.

SUA a înregistrat declinul a două sferturi din PIB-ul pe anul 2022, dar această perioadă nu a fost declarată recesivă, pentru că alte aspect ale economiei mergeau bine.

Declinul activității economice se măsoară cu ajutorul celor cinci indicatori: produsul intern brut, venit real, forță de muncă, producția industrială și vânzările cu amănuntul.

Cauzele care duc la o recesiune economică a unei țări sunt nenumărate, unele fiind declanșate de războaie, iar altele de acțiunile politice guvernamentale. Cu alte cuvinte, o recesiune este cauzată de un dezechilibru economic care ar trebui corectat.

Cum ar putea fi afectată Uniunea Europeană în cazul unei recesiuni

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cea mai expusă în acest moment, în cazul unei recesiuni, este cu siguranță Uniunea Europeană, din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar și a perturbărilor de pe piața energetică, dar în același timp, ocuparea forței de muncă este în creștere, iar salariile au crescut în ultima perioadă.

Din cauza prețurilor crescute la energie, inflația a atins un nivel record, iar din această cauză tot mai multe companii și gospodării se află în pragul sărăciei.

UE era obișnuită ca la nivel internațional să aibă excedente comerciale confortabile, iar în prezent se confruntă cu un deficit tot mai mare. Din ianuarie 2022 și până în momentul de față, Uniunea Europeană a înregistrat un deficit comercial masiv de 266,6 miliarde de euro, în comparație cu un excedent de 129,2 miliarde de euro în aceeași perioadă a anului trecut.

Efectele unei recesiuni la nivel global

Datorită creșterilor dobânzilor la nivel global, în încercarea de a reduce inflația Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială, Națiunile Unite, dar şi banca americană JP Morgan Chase & Co. avertizează că se întrezărește o recesiune globală. Tot mai muți factori alimentează temerile de recesiune, inclusiv nivelurile inflației, ratele dobânzilor care cresc mai mult decât anticipau consumatorii, efectele necunoscute ale înăspririi politicilor monetare şi războiul Rusiei în Ucraina. Președinții FMI şi ai Băncii Mondiale au avertizat că, pe măsură ce economiile avansate încetinesc, iar inflația continuă să oblige băncile centrale să majoreze dobânzile, va crește presiunea datoriei asupra țărilor aflate în curs de dezvoltare.

Citește și: Germania se îndreaptă direct spre recesiune. Ce e de facut?

Reprezentanții ONU au remarcat că dificultățile economice, împreună cu amenințările pandemiei de Covid-19, schimbările climatice şi reducerea cheltuielilor guvernamentale ar putea duce la continuarea instabilității politice, dar și a conflictelor.

La nivel global, pierderile de mijloace de trai sunt asociate cu creșteri dramatice ale gradului de sărăcie absolută și al foametei în creștere, chiar și în rândul celor care anterior nu erau clasificate ca fiind sărace.

 

SURSĂ: euronews.ro