Ce sunt Zilele Bubatului și ce fac creștinii în aceste zile de sărbătoare. Gestul care aduce armonie în căsnicie. Tradiții și obiceiuri de Zilele Bubatului 2022

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 02 sep 2023, 01:05

Zilele Bubatului au loc la începutul postului Crăciunului.

Sursa: https://pixabay.com/

Pe 4 și 5 decembrie românii sărbătoresc Zilele Bubatului.

Zilele Bubatului au loc la începutul postului Crăciunului, iar românii care doresc să fie sănătoși trebuie să respecte anumite tradiții.

Ce reprezintă Zilele Bubatului

Zilele Bubatului se țin consecutiv, pe 4 și 5 decembrie, iar în aceste zile sunt celebrați Sfânta Mare Mucenică Varvara și Cuviosul Sava cel Sfințit.  Cei doi Sfinți sunt considerați, în tradiția populară, ca fiind apărătorii de boli.

Pentru că acești reușesc să vindece bolnavii de vărsat de vânt, li s-a acordat ca zile de cinstire, perioada 4 respectiv 5 decembrie, aceste zile purtând și denumirea de Zilele Bubatului, Borboasele sau Savele Bubatului.

Ziua Sfintei Varvara este destul de importantă pentru mineri, Sfânta Muceniță Varvara fiind cunoscută, în popor şi ca Vârvara, Varvara, Barbura sau Săn-Vărvara, în zona Transilvaniei şi în Munții Apuseni. Aceasta este patroana bolilor copilăriei şi protectoarea minerilor, în această zi minerii ferindu-se a intra în mină.

Ei folosesc acestă pauză pentru a petrece, pentru că spune că sfintei îi plac petrecerile şi glumele. O altă zi importantă în calen­darul popular este şi Sfântul Sava din 5 decembrie, zi denumită aproape pretutin­deni prin zonele locuite de români, simplu, Sava. Făcând parte din zilele cu grijă la bube şi vărsat, Sfântul Sava se ține cu strășnicie prin gospodăriile celor care vor să fie siguri că nu vor fi atinși de boală.

Tradiții de Zilele Bubatului

În aceste zile este interzis țesutul, să se năvădească (să se treacă firele urzelii prin ițele şi spata războiului de țesut) sau să se coasem, ca să nu-i iasă omului vărsatul țepos şi des ca ițele. Tot în această perioadă este interzis opăritul rufelor, ca să nu li se opărească vărsatul şi să rămână, astfel, ciupite, femeile care se încumetă să bage ața-n ac şi să cârpească ceva riscând să aibă parte de vărsat veninat.

Ca să își păzească copiii de vărsat de vânt, părinții le oferă de mâncare porumb copt, asta în cazul în care acești nu își doresc ca cei mici să facă bube cât bobul de cucuruz.

În zilele de 4 și 5 decembrie este interzis mâncatul de boabe de fasole, semințe de dovleac pentru a nu face bube late.

Precum toate tradițiile şi superstițiile care se respectă, perioada vine şi cu leacuri băbești, care, odată aplicate, îi fac pe prunci dulci ca mie­rea.

Mamele își protejează copii de bubele de vărsat de vânt ungându-i cu miere pe față, cu apa în care s-a topit zahărul, cu zeamă de dulceață, sau în lipsă, cu dovleac copt. Dacă totuși ajung să se îmbolnăvească, aceste obiceiuri sunt făcute ca bubele să fie dulci ca mierea, zahărul ori dovleacul.

Citește și: Zilele Bubatului sunt sărbătorite pe 4 și 5 decembrie în România! Ce să faci pentru a fi ferit de boli și bube

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce să faci sau nu de Zilele Bubatului

- Pune în apă crenguțe de măr, cireș sau vișin și lasă-le până la Anul Nou. Dacă ele vor înflori, e semn că anul va fi bogat; dacă nu vor înflori, este semn că anul va fi secetos ori fără oportunități.

- Nu te îmbraca cu haine negre și nici mâncarea să nu o pregătești în vase închise la culoare, pentru a avea spor.

- Nu mânca fasole, porumb și nici fructe, precum mere sau pere.

Citește și: O mulțime de cazuri de varicelă în Timișoara! Tot mai mulți pacienți vin la spital, după doi ani în care n-a fost raportat niciun caz

- De Sfânta Sava, pe 5 decembrie, nu mânca pește!

- Dă cuiva de pomană nuci și turte simple sau măcar câteva pâinițe. Dacă te lasă inima și punga adaugă câteva lucrușoare din lână sau mătase, o sticlă cu vin sau un păhărel cu țuică.

- Copiii nu trebuie să mănânce porumb fiert sau copt,  mâncare de fasole sau semințe de dovleac, pentru că se spune că bubele vor fi aidoma boabelor, respectiv semințelor mâncate. 

- Pentru căsnicii armonioase, ține-o pe Sfânta Filofteia la rang de cinste.

Între 4 si 7 decembrie, abține-te de la mâncarea de fasole, chiar dacă suntem în post. 

Sursa: diane.ro