Rusia a asigurat că Vladimir Putin va vizita teritoriile din Ucraina pe care le-a anexat, chiar dacă a făcut-o în mod ilegal și chiar dacă acest lucru nu este recunoscut de alte națiuni.
Vladimir Putin va vizita teritoriile din Ucraina anexate ilegal
Conform agenției TASS, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunțat că președintele Rusiei va merge în Ucraina, pentru a vizita teritoriile anexate ilegal.
„Se va întâmpla cu siguranță, la timpul potrivit, pentru că fac parte (n.r. teritoriile anexate ilegal) din Federația Rusă”, a transmis Dmitri Peskov.
Pe data de 5 octombrie, Vladimir Putin a semnat decretul de anexare al regiunilor Donețk, Lugansk și Herson și, câteva săptămâni mai târziu, a ordonat retragerea trupelor din Herson.
Teritoriile au fost anexate ilegal de către Rusia în urma unui referendum la care civilii din Ucraina și-au exprimat dorința de a face parte din Federația Rusă.
În urma alegerilor care s-au efectuat în luna septembrie, Moscova a anunțat că mai mult de 93% dintre alegători au cerut ca teritoriile din care fac parte să fie anexate Rusiei. „Bine ați venit acasă, în Rusia!”, a transmis Dmitri Peskov, la acea vreme.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Rusia a cerut retragerea trupelor din Herson
În ciuda faptului că Herson este anexat de Rusia, la începutul lunii noiembrie, Serghei Șoigu ministrul rus al Apărării, a cerut ca trupele rusești să plece.
„ Începeți cu retragerea trupelor și luați toate măsurile pentru a asigura transferul în siguranță al personalului, al armelor și al echipamentelor peste râul Nipru!”, i-a ordonat Serghei Șoigu lui Serghei Surovikin.
„După o evaluare cuprinzătoare a situației actuale, se propune ocuparea unor poziţii defensive de-a lungul malului stâng al râului Nipru. Înțeleg că aceasta este o decizie foarte dificilă”, a răspuns ministrul Apărării al Rusiei.
Șoigu a motiv această alegere, spunând că „viețile și sănătatea trupelor ruse reprezintă mereu o prioritate”, dar și că populația din Herson era în pericol din cauza situației de pe front și s-a dorit respectarea dorinței de a trăi a civililor care și-au exprimat-o.
„Vom salva, cel mai important, viețile militarilor noștri și, în general, capacitatea de luptă a grupului de trupe, care este inutil să fie păstrat pe malul drept într-o zonă limitată. În plus, o parte din forțele și mijloacele ce vor fi eliberate vor fi folosite pentru operațiuni active, inclusiv ofensive în alte direcții din zona operațiunii”, a continuat Surovikin.