LIVE UPDATE Ziua 285 de război în Ucraina. Volodimir Zelenski: "Inamicul speră să folosească iarna împotriva noastră. Trebuie să facem totul pentru a rezista" Prețul petrolului rusesc, plafonat de luni

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 05 sep 2023, 01:55

Volodimir Zelenski

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski

Războiul a intrat în cea de-a 285-a zi, iar bombardamentele din Ucraina continuă. Volodimir Zelenski a spus ce va urma în Ucraina.

Volodimir Zelenski a declarat duminică seară, 4 noiembrie, că va fi o perioadă grea pentru ucraineni. Liderul de la Kiev susține cetățenii din Ucraina vor avea o iarnă foarte grea, însă aceasta trebuie privită ca un interval de timp care îi aduce mai aproape de victorie.

Citește și: Putin a acceptat să poarte discuții cu Joe Biden despre posibilitatea încheierii războiului din Ucraina. Președintele Americii a făcut primul pas

”A patra zi a acestei ierni se apropie de sfârşit. Iarna, care evident va fi grea. Dar totuşi, merită privită această iarnă nu ca un test, ci ca timp – timp care ne aduce mai aproape de ce este important – de victorie. Fiecare dintre aceste 90 de zile de iarnă. Inamicul chiar speră să folosească iarna împotriva noastră: să facă frigul şi greutăţile iernii parte a terorii sale.

Trebuie să facem totul pentru a rezista în această iarnă, indiferent cât de greu va fi. Şi vom rezista. A îndura iarna aceasta înseamnă a apăra totul.

Rusia are încă rachete şi un avantaj în artilerie. Da, dar noi avem ceva ce ocupanţii nu au şi nu vor avea. Ne apărăm casa şi asta este cea mai puternică motivaţie posibilă. Luptăm pentru libertate, iar acest lucru măreşte orice forţă.

Apărăm adevărul, iar acest lucru uneşte întreaga lume din jurul Ucrainei. Vedem oameni fericiţi când întâlnesc steagul ucrainean în oraşele eliberate. Şi asta înseamnă că ne aşteaptă oriunde există încă ocupaţie. Ei aşteaptă şi cred că Ucraina se va întoarce. Aşteaptă şi ştiu foarte bine: dacă Rusia invadează, nu va fi pentru totdeauna”, a declarat Volodimir Zelenski.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 284 de război în Ucraina: Emmanuel Macron, președintele Franței, va discuta cu Vladimir Putin „în curând”. Volodimir Zelenski nu este mulțumit cu plafonul prețului petrolului rusesc

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prețul petrolului rusesc, plafonat de luni

Luni, 5 noiembrie, a intrat în vigoare o plafonare a prețului la petrolul rusesc transportat pe mare de către Grupul celor Șapte (G7), în timp ce Occidentul încearcă să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul

din Ucraina, deși Rusia a declarat că nu va respecta măsura chiar dacă va fi nevoită să reducă producția.

Citește și: Uniunea Europeană și G7 au plafonat prețul petrolului rusesc. Rusia a avertizat că nu va mai trimite petrol țărilor care vor adopta această măsură

Regatul Unit, Japonia, Germania, Italia, Franța, Canada și SUA, precum și statele membre ale UE și Australia au ajuns la un acord pentru a stabili un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc.

Astfel, acordul permite ca petrolul rusesc să fie expediat către țări terțe folosind petroliere G7 și UE, companii de asigurări și instituții de credit, numai dacă mărfurile sunt cumpărate la sau sub plafonul de 60 de dolari pe baril, potrivit libertatea.ro.

Limita de preț ar „reduce imediat cea mai importantă sursă de venit a lui Putin”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.