De ce se ține post negru în Ajun de Crăciun. Zi de post aspru pentru credincioși pe 24 decembrie 2022

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 07 sep 2023, 03:35

În Ajunul Crăciunului se ține post negru

Sursa: unsplash

În Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie 2022, se ține post negru. Iată care este motivul pentru care aceasta este considerată cea mai aspră zi din postul Crăciunului 2022.

Postul Crăciunului 2022 a început pe data de 15 noiembrie și se va încheia pe 25 decembrie 2022, în ziua de Crăciun. Pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, există obiceiul ca oamenii să țină post negru. Iată când au voie credincioșii să mănânce în această zi și ce preparat special se consumă. 

Motivul pentru care se ține post negru în Ajun de Crăciun

După aproape 40 de zile de post, credincioșii care au respectat cu strictețe rigorile Postului Crăciunului așteaptă cu nerăbdare să guste din preparatele tradiționale, pregătite special pentru masa de Crăciun. Multe persoane se grăbesc să guste din cozonac și sarmale în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie, fără să știe că aceasta nu doar că este ultima zi din postul Crăciunului, ci este și cea mai aspră dintre toate.

Astfel, în Ajun de Crăciun se ține post negru și asta pentru ca toți credincioșii să fie pregătiți pentru a întâmpina cu sufletul deschis Nașterea Domnului. Dacă postul Crăciunului este ceva mai ușor de ținut, având în vedere că sunt multe zile în care se face dezlegare la pește, ultima zi de post, 24 decembrie, este una de ajunare. Mai exact, tradiția spune că este bine ca până la ora 15:00, credincioșii să țină post negru, adică să nu mănânce nimic.

Evident, această regulă se aplică doar în cazul persoanelor care sunt sănătoase, excepție făcând femeile însărcinate și copiii. Fiecare persoană ține post negru după posibilități, în anumite zone existând tradiția să nu se mănânce nimic până la răsăritul luceafărului. 

Citește și: Câte zile nu ai voie să speli după Crăciun 2022. Lista activităților care sunt complet interzise

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce se mănâncă în Ajun de Crăciun? Preparatul pregătit special pentru seara de 24 decembrie

În ultima zi din postul Crăciunului, pe 24 decembrie, există obiceiul ca gospodinele să pregătească un preparat special pe care să îl consume spre seară. Mai exact, în Ajun de Crăciun, cei care au ținut post negru pot mânca grâu fiert, amestecat cu fructe și miere. Acest preparat amintește de postului Prorocului Daniel si al celor trei tineri din Babilon, potrivit crestinortodox.ro.

Tot în seara de Ajun mai poate fi pregătit un alt preparat, care în popor se numește „Scutele lui Iisus”. Este vorba despre un amestec din făină, apă și sare. Se frământă totul până se obține un aluat ușor de modelat, iar apoi se prăjește pe plită, asemenea unor lipii. Aceste lipii se servesc alături de un sirop obținut din apă și miere, iar pe deasupra de presară nucă măcinată.

Postul aspru din Ajunul Crăciunului mai amintește și de postul pe care îl țineau catehumenii care, în seara de 24 decembrie, primeau botezul și se împărtășeau pentru prima oară cu Sfintele Taine. Acest lucru se întâmpla în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare. 

Ajunul Crăciunului nu este doar un moment în care se ține post aspru din punct de vedere alimentar, ci este și o zi în care credincioșii obișnuiesc să se roage pentru iertarea păcatelor și să petreacă timp în familie, alături de cei dragi.

Citește și: Ce se mănâncă în Ajunul Crăciunului. Preparatul care trebuie consumat în cea mai aspră zi din Postul Crăciunului