Românii ar putea beneficia de mai multe servicii medicale gratuite din 2023. Ce propune Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Autor: Amalia Georgescu

Mai multe servicii medicale gratuite din 2023 

Sursa: unsplash

Începând din 2023, serviciile medicale gratuite ar putea fi extinse în România. Anunțul a fost făcut de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Iată ce propun autoritățile.

Vești bune pentru români. Din 2023, cei care sunt asigurați ar putea beneficia de mai multe servicii medicale gratuite. Propunerea a fost făcută de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în noul proiect de Contract-cadru care a fost pus în dezbatere. Ce modificări au fost anunțate?

Mai multe servicii medicale gratuite din 2023

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) își dorește mai multe servicii medicale gratuite pentru români în anul 2023.

Practic, dacă noul proiect de Contract-cadru va fi aprobat, românii care sunt asigurați ar putea beneficia de detartraj gratuit o dată pe an, femeile care prezintă simptome ar putea să solicite un test gratuit Babeș-Papanicolau, iar pe lista serviciilor medicale gratuite ar putea fi introdus și testul Frax, cel care calculează riscul de fractură la pacienții cu osteoporoză. CNAS a precizat că aceste servicii medicale ar putea fi introduse pe lista celor oferite gratuit și ar urma să fie introduse în pachetul de bază în cadrul asistenței medicale primare.

Pentru că medicii atrag tot timpul atenția că prevenția este foarte importantă atunci când vine vorba despre sănătate, în noul proiect de Contract-cadru care a fost pus în dezbatere de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) se vorbește și despre acordarea unor consultații gratuite pentru depistarea precoce a afecțiunilor pentru persoane cu vârsta între 40 şi 60 de ani. Practic, este vorba despre o evaluare care să prezinte riscul pacientului de a dezvolta boli cardiovasculare, oncologice, dar și depistarea precoce a melanomului malign, evaluarea sănătății mintale, a sănătății reproductive, potrivit adevarul.ro.

În cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani, aceste consultații care au ca scop prevenirea unor boli grave ar putea fi acordate în fiecare an. În prezent, pacienții pot beneficia de ele o dată la 3 ani.

Persoanele care au peste 60 de ani ar putea fi evaluate pentru a vedea riscul fatal cardiovascular, oncologic, de osteoporoză, de incontinență urinară, de melanom malign, evaluarea sănătății mintale, inclusiv a depresiei, precum și a riscului de demență. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: O epidemie de rujeolă poate începe, deoarece milioane de copii nu s-au putut vaccina din cauza pandemiei de Coronavirus. 12 copii din Mumbai au murit

Schimbări privind îngrijirile la domiciliu sau transportul pacienților oncologici

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că în pachetul de servicii de bază ar putea fi inclus și transportul de la și la domiciliu al pacienților oncologici netransportabili în vederea efectuării radioterapiei sau chimioterapiei. Transportul ar urma să fie asigurat chiar și în situațiile în care este vorba despre transportarea în alte județe.

Îngrijirile la domiciliu ar putea include servicii ca logopedie individuală, masaj al limfedemului și recoltarea produselor biologice. 

Pentru femeile care au suferit mastectomii, CNAS va oferi acces la manșon compresiv pentru limfedem, dacă pacientele vor prezenta recomandarea de la medicul oncolog.

Tot cu recomandare de la medicul de chirurgie cardiovasculară vor fi acordate și bastonul acustic, proteza de coapsă modulară cu manșon de silicon și manșonul de silicon pentru proteza de gambă modulară, în timp ce aparatura necesară pentru administrare continuă cu oxigen va putea fi recomandată și de medicii cu specialitatea medicină internă.

Mai mult decât atât, persoanele care au diagnostic confirmat de AVC în primele 3 luni, paralizie cerebrală sau limfedem după mastectomie ar putea să primească servicii de reabilitare de maximum 42 de zile pe an/asigurat. Pentru fiecare zi de tratament, tariful va crește de la 28 de lei până la 50 de lei sau de la 42 de lei până la 80 de lei.

Citește și: Beneficii importante pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist. Care sunt noile prevederi

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.