Pe ce dată vor fi plătite pensiile în ianuarie 2023. Pensionarii își vor primi banii cu întârziere la început de an

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 13 sep 2023, 01:35

Pensiile vor intra cu întârziere în ianuarie 2023

Sursa: Pexels.com

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat când vor fi plătite pensiile în ianuarie 2023. Iată care este motivul pentru care banii vor fi virați pe cardurile pensionarilor cu întârziere.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut o serie de precizări în legătură cu plata pensiilor la începutul anului 2023. Ministerul Muncii a precizat că autoritățile fac eforturi pentru ca pensiile să le fie virate românilor cât mai repede pe carduri, dar chiar și așa vor exista mici întârzieri. Care este motivul? 

Când intră pensiile în ianuarie 2023? 

În luna ianuarie 2023, pensionarii își vor primi pensiile cu o întârziere de câteva zile.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că acest lucru nu se întâmplă din cauza faptului că ar fi probleme legate de plata pensiilor, ci pentru că există niște proceduri tehnice care duc la apariția acestor întârzieri. 

Cu toate acestea, Marius Budăi a subliniat că pensiile vor fi plătite în ianuarie 2023 cât mai repede și că se va lucra chiar și în weekend. Plata pensiilor în ianuarie 2023 ar urma să înceapă pe 3-4 ianuarie, potrivit informațiilor prezentate de ministrul Muncii. 

Marius Budăi a ținut să precizeze că aceste întârzieri sunt perfect normale, având în vedere că este început de an.

„Ați văzut discuția din comisie pe tot ceea ce înseamnă acel procent 9,4%, când inclusiv cu cifrele în față au continuat să ne mintă. Nu sunt probleme în acest an cu plata pensiilor şi nici în 2023 nu vor fi probleme cu plata pensiilor, aşa cum arată bugetul actual.

Făcea un coleg senator trimitere la matematică. Din păcate, matematica în cazul sistemului de pensii nu este una simplă, de doi plus doi. Matematica este complexă aici(...). Va fi ca în fiecare an, începutul de an cu deschiderea de conturi, plăţile vor începe undeva pe 3-4 ianuarie, cu o comprimare a timpului, astfel încât, în calendarul asumat, la fel cum s-a întâmplat şi anul acesta în luna ianuarie, să fie plătite pensiile(...),
se va lucra şi în weekend şi seniorii României, cei care încasează pensiile în numerar, vor primi pensiile acasă într-un calendar stabilit. Nu vor fi întârzieri majore, doar acele câteva zile de deschidere de conturi de proceduri bugetare, pe care le întâmpinăm la început de an”
, a precizat Budăi, potrivit digi24.ro.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Bani de la stat pentru o categorie de români. Cine beneficiază de ajutoare și câte tichete vor fi acordate în 2023. Legea merge spre promulgare la Klaus Iohannis

Pensii mai mari de la 1 ianuarie 2023 

Autoritățile au convenit ca începând de la 1 ianuarie 2023, pensiile românilor să crească. Astfel, începând de anul viitor, pensiile vor crește cu 12,5%.

Acest lucru înseamnă că valoarea punctului de pensie va fi de 1.784 de lei de la 1 ianuarie 2023.

„Am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei”, a confirmat premierul României, Nicolae Ciucă.

Tot în 2023, pensionarii și persoanele din categoriile vulnerabile vor primi ajutor din partea statului pentru a face față crizei economice actuale. 

Citește și: Românii din aceste localități ar putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme. Ce anunț au făcut autoritățile