Legea bacșișului, mai exact legea care prevede ca bacșișul să fie trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal, a fost adoptată de Camera Deputaților. Iată cum se vor schimba lucrurile începând din 2023 pentru românii care merg în oraș pentru a servi masa sau pentru a consuma diferite băuturi.
Bacșișul va fi trecut pe nota de plată. Cum trebuie să procedeze românii?
Începând din anul 2023, românii care merg în restaurante, baruri și cafenele trebuie să știe că bacșișul va fi trecut pe nota de plată. Legea care prevede acest lucru a fost inițiată de fostul senator PSD Eugen Orlando Teodorovici, iar pe 13 decembrie 2022 a trecut de Camera Deputaților.
Astfel, din 2023, bacșișul va fi legiferat și fiscalizat. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru? Ei bine, operatorii economici vor fi obligați să le ofere clienților o notă de plată, iar aceasta va fi redactată astfel încât să aibă un spațiu în care consumatorul să treacă nivelul bacșișului
Abia după ce clientul va trece pe nota de plată bacșișul se va emite și bonul fiscal, iar pe acesta din urmă va fi trecută valoarea bacșișului încasat.
Din 2023, bacșișul va fi impozitat cu 10%.Bacșișul va fi considerat un venit cu reținere la sursă, nu va intra în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale şi nici nu i se va aplica TVA. Sumele colectate din bacșiș vor fi distribuite angajaților integral. Modul în care se va face distribuirea către salariați a sumelor provenite din încasarea bacșișului va fi stabilită de operatorii economici.
În cazul celor care livrează produse la domiciliul clienților nu va exista obligația de a evidenția bacșișul pe bonul fiscal.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Bacșișul va putea fi achitat și cu cardul
Dacă până acum bacșișul putea fi plătit doar în numerar, potrivit noii legi adoptate de Camera Deputaților, clienții vor putea achita bacșișul și cu cardul.
„În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plății în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacșișul să fie plătit de clienți şi atunci când plătesc cu cardul şi atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacșișul ca şi cheltuială de protocol, deductibila în limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, a spus președintele Comisiei pentru buget, finanțe şi bănci, deputatul PNL Bogdan Huţuca, potrivit hotnews.ro.
Legea a fost adoptată în Camera Deputaților și urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Cei care nu respectă legea pot primi amenzi cuprinse între 2,000 și 4,000 de lei. Legea urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
De precizat este că operatorii economici nu au voie să condiționeze livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului, acest lucru fiind interzis prin lege.
Bacșișul nu va fi trecut doar pe nota de plată și bonul fiscal, ci și pe factură, în cazul în care clientul va cere acest lucru. Astfel, firmele vor putea deconta și bacșișul.