Klaus Iohannis a anunțat miercuri la Bruxelles că nu va exista un boicot la nivelul României împotriva Austriei, după ce a blocat aderarea României la Schengen. Președintele dorește rezolvarea diferendului cu Austria pe Schengen pe calea diplomației.
Klaus Iohannis, decizie de ultim moment după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen
Președintele României Klaus Iohannis s-a arătat circumspect și față de scenariile optimiste privind o eventuală răsturnare de situație pe termen scurt," afirmând că o parte din proceduri trebuie reluate, nu chiar de la început, dar foarte de jos".
Șeful statului precizat acest lucru înainte de participarea la Summitul Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care are loc la Bruxelles.
Klaus Iohannis va ridica problema aderării la Schengen în Consiliul European care va avea loc mâine, 15 decembrie, dar a avertizat că e greu de crezut că va putea obține o schimbare a atitudinii Austriei.
„În realitate avem două probleme, atitudinea Austriei care e rezervată și votul Olandei, a fost mixt: pentru România a fost da, pentru Bulgaria a fost jumătate nu. Acestea sunt chestiuni care trebuie rezolvate. Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație. Orice altceva trebuie exclus. Am auzit opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și al autorităților publice”, a declarat Iohannis, înaintea Consiliului European unde șeful statului a anunțat că va ridica problema aderării României la Schengen.
Nu va exista un boicot asupra Austriei din partea României
Klaus Iohannis a precizat că nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și al autorităților publice, după ce a blocat aderarea României la Schengen.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
”Acestea sunt chestiuni care trebuie rezolvate. Acest moment după părerea mea poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație. Orice altceva trebuie exclus. Am auzit opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și al autorităților publice. „E posibil să apară reacții negative la cetățeni români, dar speranța mea este că, dacă abordăm procesul foarte serios și în final venim cu o soluție, și eu sunt hotărât să vin cu o soluție, oamenii vor vedea că a fost o sincopă, și nu o respingere completă a României.” , a precizat șeful statului.
Președintele a precizat că decizia nu poate fi luată decât în următorul Consiliu JAI și că România ar putea adera la Spațiul Schengen anul viitor.
”Voi ridica tema aderării României la spațiul Schengen în plenul Consiliului European, care se desfășoară la Bruxelles. Voi explica din nou de ce țara noastră trebuie să facă parte din spațiul Schengen, dar soluții practice se vor găsi într-un viitor Consiliu JAI și cred că putem adera în 2023.” , a scris peședintele pe pagina sa de Faccebook.