Decizia care va impacta milioane de contribuabili. Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor devine opțional de la 1 ianuarie 2023

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 16 sep 2023, 04:05

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor devine opțional de la 1 ianuarie 2023

Sursa: Unsplash

De la 1 ianuarie 2023, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor devine opțional. Anunțul a fost făcut de ANAF, fiind prezentate și condițiile în care se va aplica această lege.

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor devine opțional de la 1 ianuarie 2023 ca urmare a O.G. nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Care sunt schimbările care se aplică începând de anul viitor?

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, opțional de la 1 ianuarie 2023. Ce condiții trebuie îndeplinite? 

Anul 2023 aduce o nouă schimbare din punct de vedere fiscal. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, pe site-ul oficial, un document care prevede că începând de la 1 ianuarie 2023, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor va deveni opțional.

Pentru ca această lege să se aplice, autoritățile au menționat și ce condiții trebuie îndeplinite, astfel că a fost explicat, în detaliu, ce înseamnă, de fapt, o microîntreprindere. Practic, o microîntreprindere este o o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii, până la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, după cum urmează:

  • a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro (plafonul veniturilor scade de la valoarea actuală de 1.000.000 euro)
  • capitalul social al acesteia este deţinut de alte persoane decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale;
  • nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii
  • a realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi/sau management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale. Pentru încadrarea în condiţiile privind nivelul ponderii veniturilor realizate din consultanţă şi/sau management în veniturile totale se vor lua în calcul aceleaşi elemente care constituie baza impozabilă
  • are cel puţin un salariat (cu excepţia situaţiei persoanelor juridice române nou înfiinţate, care au un termen de 30 de zile de la data înregistrării în registrul comerţului pentru îndeplinirea acestei condiţii)
  • are asociaţi/acţionari care deţin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de
    vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile
    microîntreprinderilor, incluzând şi persoana care verifică îndeplinirea condiţiilor.

Practic, potrivit legii, impozitul pe venit devine opțional pentru toate microîntreprinderile care îndeplinesc aceste condiții. 

Noile modificări prevăd ca persoanele juridice române să opteze dacă aplică impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, începând cu anul fiscal următor în situația în care îndeplinesc, la 31 decembrie a anului anterior, condiţiile de microîntreprindere sau dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor. 

Cei care dețin microîntreprinderi trebuie să știe că au obligația de a comunica opțiunea de aplicare a impozitului veniturile microîntreprinderilor până la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plătește

impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Acest lucru se face prin depunerea declarației de menţiuni, mai exact formularul 700. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cazul microîntreprinderilor nou-înființate, legea spune că pot opta pentru a plăti impozitul pe venit începând cu primul an fiscal, dar doar dacă toate condiţiile privind deținerea capitalului social şi deținerile asociaților

sunt îndeplinite la data înregistrării în registrul comerţului. Această opțiune se comunică organului fiscal la momentul înregistrării, prin depunerea cererii de înregistrare fiscală.

Pentru microîntreprinderile care vor să iasă din sistem, acestea pot alege să plătească impozitul pe profit începând cu anul fiscal următor și au obligația de a anunța acest lucru până pe data de 15 ianuarie a anului pentru care se optează pentru plata impozitului pe profit.  

Citește și: Este oficial. Bacșișul va fi trecut pe nota de plată. Ce trebuie să știe românii care merg la restaurant

Când este obligatoriu impozitul pe profit? 

Potrivit legii, există câteva situații în care impozitul pe profit devine obligatoriu. Iată când trebuie să plătească o microîntreprindere impozitul pe profit:

  • Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi/sau management în veniturile totale este de cel puţin 20%, aceasta
    datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre aceste limite, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.
  • În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere nu mai îndeplineşte condiţia de a avea cel puțin un salariat, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită această condiţie.
  • Microîntreprinderile care în cursul unui trimestru încep să desfăşoare activităţi bancare, activităţi de asigurare/reasigurare, inclusiv intermediere în aceste domenii, activităţi în domeniul jocurilor de noroc, activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale datorează impozit pe profit începând cu trimestrul respectiv.
  • În situaţia în care, în cursul anului fiscal, oricare dintre asociații/acționarii unei microîntreprinderi deţine peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei microîntreprinderi, asociaţii/acţionarii trebuie să stabilească micro întreprinderea /microîntreprinderile care ies de sub incidenţa impozitului pe veniturile microîntreprinderilor şi care urmează să aplice impozitul pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează situaţia respectiv

Ce reguli se aplică pentru domeniul HoReCa din 2023? 

ANAF a anunțat că din 2023 se aplică noi reguli și pentru domeniul HoReCa. Astfel, cei care înregistrează activități în acest domeniu pot opta pentru:

  • plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, fără nicio restricție
  • fără verificarea condiţiilor de încadrare în sistem 
  • fără să aplice regulile de ieșire din sistem în cursul anului
  • fără să ţină cont de condiţia de deţinere de titluri de participare la cel mult trei microîntreprinderi

Toate prevederile legale referitoare la impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se pot regăsi în documentul de mai jos.

 

Citește și: Noi schimbări privind impozitarea pensiilor private. Ce se va întâmpla cu Pilonul II și Pilonul III și când intră în vigoare modificările fiscale