Cine a fost Sfântul Ignatie Teoforul? Ce s-a întâmplat cu inima Sfântului după moartea acestuia

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 sep 2023, 05:40

În fiecare an, pe 20 decembrie, ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ignatie Teoforul.

Sursa: https://pixabay.com/

Pe data de 20 decembrie românii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfantul Ignatie Teoforul.

În fiecare an, pe 20 decembrie, ortodocșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ignatie Teoforul, o zi care se suprapune cu alte obiceiuri, precum cea a tăiatului porcului. 

Citește și: Calendar Ortodox 20 decembrie 2022: Zi de mare sărbătoare! Ce e bine să faci începând de marți și până la Odovania Praznicului Naşterii Domnului

Cine a fost Sfântul Ignatie Teoforul

Sfântul Ignatie a fost la origine sirian, iar înainte ca acesta să devină creștin a fost păgân, dar și un mare persecutor al creștinilor. Potrivit istoricilor acesta a fost episcop de Antiohia și a avut parte de o moarte martirică în perioada împăratului Traian (98-117). Ignatie a fost arestat împreună cu mai mulți creștini, în timpul persecuției din Antiohia și pedepsit cu moartea prin aruncarea la animale, în amfiteatrul din Roma.

Moaștele sale au fost descoperit în perioada împăratului Bizantin, Heraclie, și au fost aduse în Biserica Clement unde au fost păstrate până în prezent.

Citește și: Pe ce dată se termină Postul Crăciunului 2022. Ce trebuie să facă fetele nemăritate în Postul Nașterii Domnului pentru a-și întâlni alesul

Simbolistica numelui său a fost tâlcuită în două moduri.

Primul simbol -  cel care a fost purtat de Dumnezeu sau cel care îl poară pe Dumnezeu, iar potrivit acestei interpretări, Sfântul a fost copilul dat de exemplu de către Iisus Hristos apostolilor săi: "Și chemând la Sine un prunc, l-a pus în mijlocul lor și a zis: Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în Împărăția cerurilor. Deci, cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare în Împărăția cerurilor".

Iar al doilea simbol al numelui său își are originea în tradiția care ni-l prezintă pe Ignatie ca avându-l în inimă pe Hristos. Se spune că atunci când animalele i-au mâncat trupul, au lăsat inima, iar pe aceasta se putea vedea cuvântul Teoforului, adică de Dumnezeu Purtător.

Sfântul Ignatie i-a cunoscut pe Sfinții Apostoli și a fost hirotonit Episcop al Antiohiei de către Sfântul Petru.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce nu ai voie să faci pe 20 decembrie

În ziua de 20 decembrie este sărbătorit Sfântul Ignatie și de asemenea, această zi mai este cunoscută și ziua în care sunt sacrificați porcii din gospodăriile oamenilor.

Potrivit calendarului creștin ortodox, pentru că este zi de post, se face dezlegare la ulei și vin.

Tăierea simbolică a porcului se face prin înjunghiere, iar apoi animalul este pârlit, spălat cu mălai şi acoperit cu o pătură. În cele mai multe zone ale țării se face o crestătură pe animal în formă de cruce, pentru ca produsele care urmează să fie preparate din carnea lui să fie binecuvântate. De asemenea copii se urcă pe porc pentru a putea avea noroc pe durata întregului an care vine, iar apoi sunt scoase intestinele și măruntaiele, carnea este tranșată și se începe pregătirea preparatelor tradiționale. Tot în această zi se face și pomana porcului.

În această zi este interzis să faci alte treburi în afară de cea legată de tăiatul porcului. Se spune că femeile însărcinate nu au voie să lucreze pentru a nu naște copii infirmi. Conform tradiției, se mai zice că cei care nu țin cont de această zi sunt pedepsiți aspru de cea care patronează ziua: Inătoarea, o femeie bătrână, lacomă şi urâtă. De asemenea, tot în această zi copii se ung cu sângele porcului pentru a fi rumeni și sănătoși tot anul. Porcul care nu e tăiat până în această zi nu se mai îngrașă pentru că în această noapte își visează cuțitul. Femeile nu lipesc, nu cos, nu taie cu foarfeca pentru ca porcii să nu râme în bătătură sau să rupă rufele peste an.

Citește și: Când pică ziua de Ignat 2022. Tradiții și obiceiuri: De ce sunt sacrificați porcii în această zi

Rugăciunea către Sfântul Ignatie

Pentru a avea noroc tot anul, ortodocșii rostesc următoarea rugăciune către Sfântul Ignatie Teoforul:

“Îți mulțumesc Ție, Domnul și Dumnezeul meu, pentru toate cele ce se săvârșesc asupra mea! Îți mulțumesc Ție pentru toate suferințele și ispitele pe care Tu mi le-ai trimis spre curățirea și vindecarea sufletului și a trupului meu, care au fost pângărite și rănite de păcate! Miluiește și mânuiește acele unelte pe care le-ai folosit pentru lecuirea mea, pe acei oameni care mi-au adus jigniri. Binecuvântează-i pe ei în veacul de acum și în cel ce va să fie! Socotește-le lor drept virtute ceea ce au făcut pentru mine! Dă-le lor dintr-u vistieriile Tale cele veșnice răsplată îmbelșugată. Ce Ți-am adus eu Ție? Oare vreo jertfă bine plăcută? Eu Ți-am adus doar păcate, doar călcări ale dumnezeieștilor Tale porunci. Iartă-mă, Doamne, iartă-mă pe mine, cel vinovat înaintea Ta și înaintea oamenilor! Iartă-mă pe mine, cel fără de răspuns! Dăruiește-mi să mă încredințez și întru adevăr să cunosc că sunt păcătos! Dăruiește-mi să mă lepăd de îndreptățirile cele înșelătoare! Dăruiește-mi pocăință! Dăruiește-mi blândețe și smerenie! Dăruiește-mi dragoste către aproapele, atât către cei prin care Tu mă mângâi, cât și către cei care mă ocărăsc! Dăruiește-mi răbdare întru suferințele mele! Omoară-mă pentru lume! Taie de la mine voia mea cea păcătoasă și sădește în inima mea voia Ta cea sfântă, ca numai pe aceasta să o împlinesc cu faptele, cu cuvintele, cu gândurile și cu simțurile mele. Ție Ți se cade slavă pentru toate! Ție Unuia Ți se cuvine slava! Singura mea avere este rușinarea feței și tăcerea buzelor! Stând înaintea feței Judecății Tale întru stricăcioasa mea rugăciune, nu găsesc întru mine nici un lucru vrednic, ci din toate părțile sunt cuprins de mulțimea nenumărată a păcatelor mele, ca de un nor des și ca de o pâclă, având numai această singură mângâiere în sufletul meu: nădejdea întru mila și bunătatea Ta nemărginită. Amin.”.

Sursă: creștinortodox.ro