LIVE UPDATE Ziua 297 de război în Ucraina. Rusia a tras peste 70 de rachete asupra Ucrainei. Zelenski cere "un scut de apărare aeriană de încredere"

Autor: Diana Tilă

Volodimir Zelenski

Sursa: Facebook Volodimir Zelenski

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 297-a zi. Rusia continuă bombardamentele în Kiev.

Rusia a tras peste 70 de rachete asupra Ucrainei într-unul dintre cele mai ample atacuri de până acum, lăsând fără curent electric orașul Harkov și forțând autoritățile să recurgă la întreruperi de urgență ale furnizării de electricitate în toată țara.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 296 de război în Ucraina: Ruşii au bombardat Hersonul de 16 ori în 24 de ore: "Aşa e în fiecare zi"

Oficialii Ucrainei fac eforturi pentru a restabili conexiunea la energie în Kiev, în urma ultimelor atacuri ale Rusiei

Vineri, 16 decembrie, Rusia a atacat masiv Ucraina. Oficialii din Kiev fac eforturi pentru ca majoritatea locuitorilor să primească din nou energie electrică. Doar o treime dintre oameni au apă și căldură, iar aproximativ 40% dintre oameni au curent electric, a declarat primarul Kievului, Vitalii Klitschko, într-o postare pe Telegram.

 „Serviciile municipale lucrează pentru a reda căldura și apa tuturor locuitorilor capitalei până dimineață. Inginerii energeticieni lucrează pentru a stabiliza sistemul de alimentare cu energie electrică”, a spus el.
Probleme legate de transport: Sistemul de metrou al orașului a fost închis, iar în regiune sunt în vigoare întreruperi de energie electrică de urgență. Mâine, în capitală vor fi lansate autobuze suplimentare pentru a dubla traseele de tramvai.

În plus, orașul va organiza circulația autobuzelor care vor dubla parțial rutele de metrou”, a declarat primarul Kievului, Vitalii Klitschko.

Citește și: LIVE UPDATE Ziua 295 de război în Ucraina: Armata ucraineană a bombardat orașul Donețk și a fost lovită o bază aeriană rusească din Kursk

„Scopul Rusiei este să-i lase pe ucraineni fără lumină, apă sau căldură”

Prim-ministrul ucrainean, Denis Shmihal, a transmis un avertisment sumbru cu ocazia unei ședințe de guvern care a avut loc vineri, după ce rușii au lovit infrastructura Ucraineni, potrivit CNN.

„Și-au stabilit un obiectiv de a lăsa ucrainenii fără lumină, apă și căldură”, a spus Shmihal. „Lumea ar trebui să răspundă cu siguranță acestor acțiuni ale Rusiei cu pași rapizi și decisivi”.

60 din 76 de rachete lansate de Rusia au fost blocate de apărarea antiaeriană, dar unele dintre rachetele care și-au găsit țintele vizate au lovit substații de înaltă tensiune și generatoare de electricitate, a spus premierul.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Încă o dată există o lipsă gravă în sistemul de alimentare”, a spus Shmihal participanților la întâlnire. „Și acum se aplică întreruperi de urgență aproape în toată țara”.

Citește și: Rusia: „Nu este pe ordinea de zi” ca bombardamentele din Ucraina să înceteze de Crăciun

Volodimir Zelenski, despre atacul Rusiei asupra Ucrainei

Volodimir Zelenski a făcut un nou apel la partenerii Ucrainei. Liderul de la Kiev a cerut, din nou," un scut de apărare aeriană de încredere", pentru a-i apăra pe ucraineni.

„În primul rând, mulțumesc luptătorilor noștri din Forțele Aeriene, luptătorilor noștri de contraavion, informațiilor și tuturor celor care protejează și ajută la protejarea cerului ucrainean. Rezultatul de astăzi este 60 de rachete doborâte. Toate comenzile aeriene- Centru, Sud, Est și Vest au fost active.

Și luptătorii brigăzii 96 de rachete antiaeriene, care protejează regiunea Kyiv, au fost deosebit de eficienți. Peste 40 de rachete ale teroriștilor au fost distruse pe cerul regiunilor centrale ale țării și lângă Kyiv. Vă mulțumesc, războinici!

Dar, din păcate, există un hit. Teroriștii au nevoie de un număr atât de mare de rachete într-un atac încât cel puțin o parte din „produsele” lor ajung la țintele prevăzute. Toate țintele lor de astăzi sunt civile, iar acestea sunt în principal instalații de alimentare cu energie și căldură.

Indiferent ce speră adoratorii rachetelor de la Moscova, tot nu va schimba balanța puterii în acest război. Încă mai au suficiente rachete pentru câteva lovituri atât de grele. Avem suficientă determinare și credință de sine pentru a ne întoarce propriile după aceste lovituri.

Air Force- Mulțumesc din nou!

Și ultima. Voi repeta constant. Dragi parteneri, găsiți o oportunitate de a ne oferi un scut de apărare aeriană de încredere. Asta e salvarea vieților oamenilor.” 

 

 

 

Taguri: