Micul Maroc se ridică deasupra așteptărilor în energiile regenerabile

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 17 sep 2023, 00:15

Marocul obține rezultate importante în ceea ce privește proiectele de energie regenerabilă

Sursa: PixaBay

Marocul obține rezultate importante în ceea ce privește proiectele de energie regenerabilă

Marocul obține rezultate importante în ceea ce privește proiectele de energie regenerabilă. În Ouarzazate, poarta de intrare în deșertul Sahara din Maroc, mai mult de jumătate de milion de oglinzi curbate formează cercuri gigantice. 

La fiecare câteva minute, oglinzile se rotesc pentru a direcționa mai bine lumina soarelui către tuburi pline de ulei sintetic, făcându-l atât de fierbinte încât se transformă în vapori. O turbină folosește vaporii pentru a produce suficientă energie pentru 1,3 milioane de oameni.

Acesta este complexul Noor Ouarzazate, cea mai mare fermă solară concentrată din lume.  Într-un oraș de coastă din sud-estul Marocului, se află un alt mega-proiect de energie regenerabilă- parcul eolian Tarfaya. Cu 131 de turbine, acesta este unul dintre cele mai mari de acest tip din Africa. 

"Beneficiem de o radiație solară și de niveluri de vânt care sunt printre cele mai ridicate din lume", a declarat Ghalia Mokhtari, avocat și specialist în energie la Institutul marocan de informații strategice, un think tank cu sediul în capitala Rabat. 

Iar liderii țării încearcă să exploateze aceste resurse regenerabile pentru a face din Maroc un lider verde în Africa, a adăugat ea. Obiectivul este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, care afectează clima, cu 18,3% până în 2030.

Promovarea energiei verzi datează încă din anii 2000.

Extinderea energiei solare și eoliene a țării a fost demult în curs de elaborare, datând de la un plan energetic din 2009.

Obiectivul era de a atinge 42% din capacitatea instalată de energie regenerabilă până în 2020. 

"Regele [Mohammed al VI-lea] a vrut să transforme Marocul într-un centru de energie verde din cauza schimbărilor climatice", a declarat Mokhtari.

La fel ca majoritatea statelor africane, emisiile de carbon ale Marocului sunt infime în comparație cu cele ale națiunilor industrializate și ale marilor poluatori istorici. Dar resimte consecințele dure ale crizei climatice, de la căldura toridă și seceta până la inundațiile de coastă, toate acestea agravând insecuritatea alimentară și deficitul de apă.

Africa de Nord este una dintre cele mai vulnerabile regiuni din lume la schimbările climatice, temperaturile de vară urmând să crească cu 4 grade Celsius (7,2 grade Fahrenheit) până în 2100. Dar, a adăugat Mokhtari, conducerea țării a dorit, de asemenea, să extindă sursele de energie regenerabilă, "deoarece ne bazam foarte mult pe importurile de energie din Algeria și Spania".

Țara încă importă 90% din energia sa și se bazează în principal pe combustibili fosili.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În încercarea de a se debarasa de hidrocarburile străine, Marocul și-a deschis piața energiilor regenerabile concurenței private și a eliminat treptat subvențiile pentru benzină și motorină atunci când prețurile petrolului erau scăzute în 2014 și 2015.

Dar gazul butan, popular în gospodării și în agricultură, beneficiază în continuare de un sprijin guvernamental important.

Marocul și-a ratat obiectivul, dar este pe drumul cel bun

Strategia energetică din 2009 s-a dovedit a fi puțin prea ambițioasă: Marocul și-a ratat cu 5% obiectivul pentru 2020 privind capacitatea de energie regenerabilă. Dar guvernul pare să fie pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul de 52% pentru 2030, potrivit unui raport recent al firmei de consultanță Ernst & Young (EY).  În afară de sectorul energiei electrice, Marocul are în vedere și decarbonizarea altor domenii, cum ar fi transportul sau agricultura. Acesta prezintă un potențial uriaș de a produce hidrogen verde, care este prezentat ca un combustibil alternativ pentru a înlocui petrolul și motorina în industria grea și în aviație, potrivit raportului. Cu toate acestea, hidrogenul verde are nevoie de cantități uriașe de energie curată pentru a fi produs, care, potrivit think tank-ului german de mediu, Fundația Heinrich Böll, este încă prea puțin disponibilă în țară, în ciuda câștigurilor sale. Cu toate acestea, cererea internațională pentru combustibilul alternativ ar putea susține expansiunea energiei regenerabile din Maroc, a adăugat acesta.

Recent, țara a semnat, de asemenea, un acord cu Uniunea Europeană pentru un "parteneriat verde" pentru a stimula cooperarea în domeniul energiilor regenerabile.

"Nu există nicio îndoială... că Marocul are resursele naturale, sprijinul de reglementare și angajamentul guvernului de a conduce revoluția verde din Africa", se arată în raportul EY. 

Provocări pentru o revoluție a energiei regenerabile 

Totuși, Marocul se confruntă cu provocări semnificative în tranziția sa către energia verde. Combustibilii fosili încă alimentează cea mai mare parte a țării. Cărbunele, care este deosebit de poluant, reprezintă 37% din producția de electricitate și se scumpește din cauza sancțiunilor impuse Rusiei. De asemenea, țara a fost criticată pentru că a pus în funcțiune noi centrale electrice pe cărbune și a prelungit durata de viață a altora. Iar Climate Action Tracker, un grup independent de monitorizare științifică, spune că țara are nevoie de mai mult sprijin internațional pentru a se înscrie pe calea decarbonizării. Organizațiile societății civile au criticat, de asemenea, faptul că statul se concentrează pe centralele electrice gigantice în detrimentul proiectelor la scară mică, potrivit Fundației Heinrich Böll. ONG-urile spun că populația locală nu are niciun cuvânt de spus în cadrul proiectelor și nu beneficiază de locuri de muncă.

În același timp, cererea de energie electrică este, de asemenea, în creștere. Pe măsură ce populația crește și țara se dezvoltă, consumul s-ar putea cvadrupla până în 2050. Potrivit Fundației Heinrich Böll, pentru a acoperi această cerere cu energie verde, țara mai are un drum lung de parcurs.

Citește și: Franța este în finala CM 2022 din Qatar după ce a învins-o pe Maroc. În ultimul act al competiției va întâlni naționala Argentinei

Citește și: Panourile solare- avantaje pentru o casă prietenoasă cu natura

Citește și: Poate Africa să se fie centrul pentru energie regenerabila in viitor?

 

 

 

Taguri: