Românii care vor primi mai mulți bani începând cu data de 1 ianuarie 2023. Persoanele din categoriile vulnerabile vor primi bani în plus

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 21 dec 2022, 09:44

Românii care vor primi mai mulți bani începând cu data de 1 ianuarie 2023. Persoanele din categoriile vulnerabile vor primi bani în plus

Sursa: Shutterstock

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, mai mulți români vor primi bani în plus de la Guvern, fiind vorba de persoanele care fac parte din categoriile vulnerabile.

Guvernul României va acorda bani mai multor persoane începând cu anul 2023. Ajutoarele financiare din anul 2022 vor continua, dar vor exista unele modificări.

Ce români vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2023

Cardurile sociale, pe care intră suma de 50 de euro o dată la două luni, vor continua să fie acordate și în anul 2023, deoarece scumpirile nu par să se mai domolească odată cu noul an.

Tocmai din acest motiv, s-au făcut unele schimbări importante în ceea ce privește numărul beneficiarilor.

Pe data de 19 decembrie, luni, cardurile sociale au fost alimentate cu ultimii 50 de euro ai acestui an, pentru ca banii să poată fi folosiți înainte de sărbători.

Ultima tranșă a reprezentat un efort financiar în valoare de 593 de milioane de lei, iar sumele au ajuns pe cardurile a aproximativ 2,4 milioane de români.

Citește și: Cum a reușit o femeie să fraudeze o altă femeie timp de 12 ani. A convins-o să-i trimită aproape 290.000 de dolari de-a lungul timpului

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că, în anul 2023, mai mulți români vor primi cardurile sociale, deoarece pragul de acordare al celor 50 de euro va crește de la 1.500

la 1.700 de lei.

„De la anul, avem plafoanele mărite pentru beneficiarii de vouchere pentru alimente. După cum deja se cunoaște, ordonanța a fost modificată și publicată în Monitorul Oficial. Respectiv, plafonul a crescut de la 1500 la 1700 de lei.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Voucherele pentru alimente în continuare vor fi acordată o dată la două luni, sunt cei 250 de lei cu care alimentăm cardurile și în cele 27.000 de magazine pe care le avem în rețea se pot face cumpărături pentru tot ceea ce înseamnă produse alimentare și ceea ce în mod obișnuit au cumpărat și până acum”, a spus acesta, la Antena 3 CNN.

Cum se va acorda ajutorul pentru plata facturilor

Deoarece multor români le este greu să facă față scumpirilor de la energie și de la gaze, statul a decis să ofere fiecărei persoane vulnerabile, în funcție de anumite criterii, un voucher de 1.400 de lei, pentru a achita facturile.

Banii vor fi distribuiți în două tranșe, fiecare dintre ele de 700 de lei, iar prima va ajunge la beneficiari în luna martie, iar a doua va ajunge în luna septembrie.

„Practic, din data de 14 ianuarie vom începe acest proces de tipărire și apoi distribuire către beneficiari, așa cum deja se cunoaște, termenul pe care îl avem pentru prima tranșă este luna februarie pentru ajutorul de încălzire, cu valabilitate până pe data de 30 iunie, respectiv posibilitatea de a face plăți din acest ajutor pentru facturile la energie de către beneficiari.

Citește și: Crește vârsta de pensionare în România. Cine sunt persoanele vizate de ultimele modificări

Deci, practic, cu alte cuvinte, după ce s-au distribuit cardurile pentru energie, cu el şi cu facturile justificative și actul de identitate, se pot deja opera aceste plăți prin Poșta Română către furnizorii de energie, cam din martie”, a mai spus Marcel Boloș.