Poveste desertului care a devenit simbol al Crăciunului. Cea mai bună rețetă de turtă dulce

Autor: Cristina Mocanu

Turta dulce a devenit de-a lungul anilor un simbol al Crăciunului.

Sursa: https://pixabay.com/

Cine a inventat turta dulce, rețeta care a devenit simbolul Crăciunului?

Turta dulce a devenit de-a lungul anilor un simbol al Crăciunului, dar cum a fost inventată aceasta?

Cum a fost inventată turta dulce

Primele mărturii ale acestui desert apar la sfârșitul primului mileniu. În anul 992, călugărul armean Grigorie Macarie se retrăgea în ultimii ani de viață în Franța, unde a început să gătească tot felul de produse de patiserie, iar cel mai apreciat desert a fost turta dulce.

Citește și: Fursecuri pentru Crăciun 2022. Cele mai bune 3 rețete de fursecuri pentru masa de Sărbători

Secretul acestui desert îl reprezintă ghimbirul. Biscuiții și prăjiturile care conțineau ghimbir sunt prezentate în istoria secolului al XI-lea datorită Cavalerilor Cruciați. Aceștia s-au întors din Orientul Mijlociu, aducând cu ei acest ingredient, iar brutarii au început să-l folosească atunci când făceau turta dulce în forme de lemn.

 Peste câteva sute de ani, în secolul al XIII-lea, turta dulce a fost prezentă în Suedia, unde a ajuns datorită emigranților germani. Aici, turta era coaptă de către călugărițe şi vândută împreună de alți biscuiți meniți să ajute digestia; dar şi alături de biscuiții copți pentru a fi pictați şi puși în fereastră, pentru decorarea casei. 

În secolul al XVI-lea aceasta era vândută în afara mănăstirilor, în farmacii şi piețele populate de producătorii locali.

Tot în aceeaşi perioadă, Market Drayton, un oraș din Anglia, devine celebru pentru turta dulce produsă aici; o efigie mare, făcută din turtă dulce, trona intrarea în urbe, iar în 1793 existau în Market Drayton patru brutării care răspândeau mirosul tare, de ghimbir, pe toate străzile.

Frații Grim au inventat forme noi de Turtă Dulce

La început, turta dulce era realizată în forme de inimi, porci și îngeri, iar în secolul al XV-lea au fost realizate forme umane.

Figurinele cu mare conținut de ghimbir au fost consemnate pentru prima dată la curtea reginei Elisabeta I a Angliei.

Citește și: Prăjituri de Crăciun: Rețete pentru a face cele mai apetisante și gustoase prăjituri de Crăciun

 Începând cu anii 1800, turta dulce a devenit „prăjitura Crăciunului“ în multe țări, probabil datorită accesului mult mai facil al populației la făină şi zahăr.

De asemenea, după ce frații Grimm au descris o casă făcută din turtă dulce în „Hansel şi Gretel“, decorată cu tot soiul de bomboane şi creme, brutarii germani au început să coacă turta dulce şi sub formă de căsuțe. Iar în unele zone din Germania se mai păstrează şi astăzi obiceiul modelării turtei dulci sub forma unor case elaborate pe care, în ziua de Crăciun, copiii urmează să le rupă şi să le înghită pe nerăsuflate.

Rețeta de Turtă Dulce cu miere

Ingrediente:

- 320 g făină

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- 100 g unt

- 200 g miere

- 1 ou

- 1 linguriță rasă de bicarbonat

- un praf de sare

- 2 linguri rase condiment pentru turtă dulce (scorțișoară, cardamom, cuișoare, ghimbir pudră)

- 1 zahăr vanilat

Mod de preparare:

Se pregătesc ingredientele. Untul se topește și se amestecă cu mierea. Într-un vas se pun făina, oul și condimentele și se toarnă și untul cu mierea.

Puteți frământa cu mâna sau cu un aparat de frământat. Nu necesită multă bătaie de cap, aluatul pentru turta dulce cu miere este gata repede și este ușor de frământat. Trebuie să vă asigurați că aluatul s-a omogenizat.

Se ia aluatul pentru turta dulce cu miere și se pune într-o folie transparentă. Dacă doriți să coaceți în aceeași zi turtele lăsați aluatul măcar o oră la frigider. Recomandabil ar fi ca aluatul să stea la rece câteva ore bune (peste noapte).

Se scoate aluatul din frigider și se lasă 30 de minute ca să se încălzească  un pic, la temperatura camerei. Nu se poate lucra cu el rece.

După ce întindeți aluatul, cu o formă începeți să decupați, după care le așezați pe o foaie de copt și se lasă o distanță între ele.

Turta dulce cu miere se coace la 170 de grade timp de 8-9 minute (cuptor preâncins). Turta dulce poate fi decorată su șerbet în diverse culori.

Sursă: urban.ro  

 

 

Taguri: