Taxa pentru centrala de apartament. Ministrul Mediului a anunțat de când ar putea fi introdusă noua taxă și ce persoane sunt vizate

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 23 sep 2023, 00:05

Taxa pentru centrala de apartament vizează atât gospodăriile, cât și IMM-urile

Sursa: Pexels.com

O nouă taxă ar putea fi introdusă în România pentru protejarea mediului. Este vorba de taxa pentru centrala de apartament și pe carburanți. Iată de când ar putea intra în vigoare măsura.

La nivel european, autoritățile au căzut de acord că trebuie luate măsuri concrete pentru a reduce nivelul de poluare. În acest sens s-a discutat despre taxa pentru centrala de apartament și pe carburanți. Ce precizări a făcut Tanczos Barna, ministrul Mediului? 

Ce presupune taxa pentru centrala de apartament? 

În cursul zilei de marți, ministrul Mediului, Tanczos Barna, s-a aflat la Bruxelles, acolo unde a condus delegația României la Consiliul de Mediu.

În cadrul acestei ședințe s-a discutat despre măsurile care ar putea fi impuse la nivel european pentru protejarea mediului, pentru restaurarea naturii și au fost abordate și subiecte legate de emisiile industriale sau transferurile de deşeuri.

Mai mult decât atât, Comisia Europeană a propus reducerea la zero a poluării, astfel că se caută soluții pentru atingerea acestui obiectiv cât mai rapid.

În acest context, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că Parlamentul European și Consiliul European au discutat și au ajuns la un acord în ceea ce privește extinderea câmpului de aplicare a pieței carbonului.

Ministrul Mediului a amintit și de taxa pentru centrala de apartament, mai exact o taxă pentru fiecare metru cub de gaz consumat.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Categoriile de persoane care sunt obligate, în continuare, să depună declarații la furnizorul de energie electrică, dacă vor să beneficieze de plafonare

Când ar putea fi introdusă taxa pentru centrala de apartament? 

Primele date arată că noua taxă pentru centrala de apartament ar putea fi aplicată începând cu anul 2027. Această nouă taxă ar urma să se aplice și pe teritoriul României.

Practic, proprietarii de centrale de apartament din România vor fi nevoiți să plătească o taxă de poluare, taxă care se va calcula în funcție de fiecare metru cub de gaz consumat. Taxa se va aplica atât în gospodării, cât și la nivelul IMM-urilor. Cel mai devreme, această prevedere ar putea fi adoptată în anul 2027, însă în cazul în care prețul la energie va continua să se mențină la un nivel ridicat, atunci măsura ar putea fi amânată cu încă un an.

Pe lângă taxa pentru centralele de apartament, autoritățile care se ocupă de protejarea mediului vor să impună și o taxă pentru carburanți. 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat că această taxă va ajuta la formarea unui fond social pentru climă, ceea ce va reprezenta un venit în plus pentru România.

„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii.

Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent” , a precizat Tanczos Barna, ministrul Mediului, potrivit antena3.ro.

Citește și: Ce persoane vor beneficia de plafonarea prețului la energie electrică și ce documente trebuie să aducă. Declarațiile pe proprie răspundere vor fi depuse la furnizor

 


În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.