Tradiții de Revelion 2023. Obiceiuri străvechi păstrate și astăzi: Plugușorul, Capra, umblatul cu Ursul și Sorcova

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 23 sep 2023, 02:05

Ca în fiecare an de Revelion, în 2022 românii păstrează aceleași datini din moși si strămoși.

Sursa: https://pixabay.com/

De Revelion, ca și de Crăciun, românii au mai multe tradiții precum: Plugușorul, Capra, umblatul cu Ursul și Sorcova.

Ca în fiecare an de Revelion, în 2022 românii păstrează aceleași datini din moși si strămoși. Aceștia merg cu Plugușorul, cu Capra, cu Ursul și cu Sorcova.

Tradiții din strămoși păstrate și pentru Revelion 2023

Lăsarea în urmă a vechiului an și intrarea în noul an este marcată de fiecare dată de tradiții și obiceiuri, la fel cum se procedează de Crăciun, iar aceste obiceiuri nu îi încântă doar pe cei mici, ci și pe cei mari.

Acestea diferă de la o regiune la alta în funcție de specificul zonei. La fel cum Crăciunul este marcat de colinde, la fel și Anul Nou este marcat de urarea cu plugușorul, cu sorcova, cu buhaiul, vasilca și jocurile mimice cu măști de animale sau personaje țărănești.

Citește și: Crăciun și Revelion 2022. Programul de funcționare al băncilor de sărbători

Mersul cu Capra

Acest obicei ține de la Crăciun până la Anul Nou. Mersul cu Capra este unul dintre cele mai răspândite obiceiuri din România alături de Plugușor. Ea întruchipează un personaj fantastic care, din păcate, astăzi a rămas doar un prilej de divertisment. Totuși, sunetele pe care le produce, panglicile colorate, povestea “jocului caprei” în care aceasta cade din copac, se îmbolnăvește, moare și apoi învie îi distrează mereu pe cei mai mici spectatori.

Măștile care evocă la Vicleim personaje biblice sunt înlocuite aici de masca unui singur animal, al cărui nume variază de la o regiune la alta: cerb în Hunedoara, colind cu capra sau ţurca în Moldova şi Ardeal, boriţă (de la bour) în Transilvania de sud. În Muntenia şi Oltenia, capra este denumită „brezaia” (din cauza înfățișării pestrițe a măștii), şi obiceiul se practică mai ales de Anul Nou.

Capra este realizată dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, care se învelește cu hârtie roșie, peste care se pune o altă hârtie, neagră, mărunt tăiată şi încrețită, sau se lipește o piele subțire cu păr pe ea.

Mersul cu Ursul

Această tradiție își are originile dacice și se pare că în Bucovina este unul dintre cele mai spectaculoase spectacole cu măști.

Mersul cu Ursul simbolizează trecerea anotimpurilor și amintește de faptul că, odată, acest animal era considerat personajul care reușea să învingă iarna și să aducă primăvara. Această tradiție este ținută mai ales în Bucovina unde seara de Anul Nou începe cu parada cu măști.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Umblatul cu Ursul este un obicei răspândit cel mai mult în partea Moldovei.

Masca este condusă de un „ursar”, însoțită de muzicanți şi urmată, adesea, de un întreg alai de personaje (printre care se poate afla un copil în rolul „puiului de urs”). În răpăitul tobelor sau pe melodia fluierului, şi ajutată de un ciomag, masca mormăie și imită pașii legănați și sacadați ai ursului, izbind puternic pământul cu tălpile.

Mersul cu Plugușorul

În ultima zi din an, pe data de 31 decembrie copiii, dar și adulții merg cu Plugușorul. Acest obicei este legat de dorința ca anul care vine să fie un an bogat în recolte. În această zi, copiii încep să colinde pocnind din bici, sunând din clopoței, suflând în buhai și urând noroc și bogăție.

La sate, „Plugușorul” este însă extrem de complex, iar alaiurile care merg din casă în casă duc cu ele chiar un plug.

Citește și: Program magazine Revelion 2023. Cum vor funcționa supermarketurile în perioada 31 decembrie 2022-2 ianuarie 2023

Mersul cu Sorcova

Sorcova este unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri de Anul Nou. În prima zi a anului, copiii merg din casă în casă urând gazdelor sănătate și noroc. În zona Munteniei însă la sate tradiția se ține în ultima zi din an, pe 31 decembrie.

Se zice că numai copiii trebuie să meargă cu Sorcova deoarece ceea ce urează persoanele cu sufletul curat se îndeplinește mai ușor. Pentru a avea mai mult noroc în anul ce începe, trebuie să aveți grijă să nu rămâneți nesorcoviți. Nu uitați să le dăruiți copiilor covrigi, cozonac, mere, bani ca tot ceea ce v-au cântat să se împlinească.

Sursă: ziarulunirea.ro  

 

Taguri: