65% din plantele și animalele din Antarctica ar putea dispărea!

Autor: Bogdan Frațilă

A fost doar o chestiune de timp până când schimbările climatice și poluarea cauzate de om au ajuns chiar și pe cel mai izolat continent de pe planetă!

Sursa: PixaBay

A fost doar o chestiune de timp până când schimbările climatice și poluarea cauzate de om au ajuns chiar și pe cel mai izolat continent de pe planetă!

A fost doar o chestiune de timp până când schimbările climatice și poluarea cauzate de om au ajuns chiar și pe cel mai izolat continent de pe planetă. Pe măsură ce temperatura globală crește, peisajul virgin al Antarcticii se schimbă deja, iar noile cercetări arată că majoritatea speciilor de plante și animale din regiune- inclusiv pinguinii emblematici- sunt în pericol.
Studiul publicat joi în jurnalul PLOS Biology a constatat că 65% din speciile native din Antarctica, printre care se numără și pinguinii împărați, vor dispărea probabil până la sfârșitul secolului dacă lumea continuă să se comporte ca de

obicei și nu reușește să limiteze emisiile de combustibili fosili care încălzesc planeta.
Studiul a arătat, de asemenea, că eforturile actuale de conservare din Antarctica nu funcționează pe acest continent în schimbare rapidă. Cercetătorii au concluzionat că implementarea unui strat suplimentar de strategii rentabile, pe care le prezintă în studiu, ar putea salva până la 84% din biodiversitatea vulnerabilă din Antarctica.
"Antarctica nu contribuie cu adevărat la schimbările climatice; nu există un număr mare de oameni care să trăiască acolo, așa că cea mai mare amenințare la adresa continentului vine din afara acestuia", a declarat Jasmine Lee, autorul principal
al studiului. "Avem cu adevărat nevoie de acțiuni globale privind schimbările climatice, precum și de unele eforturi de conservare mai locale și regionale, pentru a oferi speciilor din Antarctica cele mai bune șanse de supraviețuire în viitor".

Criza climatica

Izolarea geografică a Antarcticii a protejat mult timp continentul de efectele tot mai grave ale crizei climatice și de alte dezastre de mediu care afectează restul lumii, cum ar fi incendiile de pădure, inundațiile și seceta.

Oamenii de știință au observat deja schimbări semnificative în omologul său nordic, Arctica, care se încălzește de patru ori mai repede decât restul planetei. Dar impactul schimbărilor climatice abia acum începe să apară în Antarctica. Date recente, de exemplu, sugerează că gheața de mare din Antarctica scade mai rapid acum decât în deceniile anterioare. Studiul de joi arată că dispariția gheții marine amenință mai multe specii de păsări marine, precum pinguinii împărat și pinguinii Adélie, care se bazează pe gheață din aprilie până în decembrie pentru a-și cuibări puii.
Dacă gheața se topește mai devreme sau îngheață mai târziu în timpul sezonului, ca urmare a creșterii temperaturilor, pinguinii au dificultăți în a-și finaliza ciclul de reproducere.
"Aceste specii emblematice, precum pinguinii împărat și pinguinii Adélie, sunt în pericol și este foarte trist să ne gândim că Antarctica este una dintre ultimele mari zone sălbatice de pe planetă, iar impactul uman se vede și se simte acolo", a declarat Lee.
"Este pur și simplu incredibil de trist să ne gândim că am putea conduce aceste tipuri de specii spre dispariție".

În Antarctica, schimbările climatice amenință peste 80% din populația de pinguini împărați
Pinguinii împărat sunt cea mai vulnerabilă specie din Antarctica, potrivit unui nou studiu publicat în Plos Biology. În cea mai pesimistă estimare, pinguinii împărat ar putea dispărea complet până în 2100.
Prezența și activitatea umană sunt, de asemenea, în creștere în regiune.

Studiul arată că expedițiile științifice și infrastructura se extind, în timp ce numărul anual de turiști a crescut vertiginos de peste opt ori din anii 1990.
Un studiu separat, realizat la începutul acestui an, a arătat că prezența umană în creștere în regiune provoacă o mai mare topire a zăpezii. Oamenii de știință au descoperit că carbonul negru- poluarea întunecată și prăfuită care provine din arderea combustibililor fosili- se depune în locurile unde oamenii petrec mult timp. Chiar și cea mai mică cantitate de acest poluant poate avea un impact semnificativ asupra topirii.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce se poate face?

Deși amenințarea la adresa speciilor din Antarctica și a ecosistemului său este din ce în ce mai bine documentată, aceasta nu este la fel de bine înțeleasă de factorii de decizie politică, a declarat Lee. Iar găsirea fondurilor pentru conservare poate fi o provocare. Dar studiul prezintă mai multe măsuri care sunt de fapt rentabile, cu un cost estimat de 1,92 miliarde de dolari în următorii 83 de ani, sau aproximativ 23 de milioane de dolari pe an- o fracțiune din economia globală.
Aceste strategii includ reducerea la minimum și gestionarea activității umane, a transportului și a noilor infrastructuri, precum și protejarea speciilor native, controlând în același timp speciile și bolile non-native care pătrund în regiune. De asemenea, include și un accent pe politicile externe, cum ar fi atingerea obiectivelor internaționale mai largi privind clima în cadrul Acordului de la Paris din 2015, care vizează reducerea emisiilor care încălzesc planeta și evitarea unei creșteri dezastruoase a temperaturii globale.

Citește și: Cel mai vechi ADN face lumină asupra unui ecosistem vechi de 2 milioane de ani!

Citește și: Intr-un meteorit de 15 tone au fost descoperite două noi minerale!

Citește și: SpaceX: echipajul complet pentru misiunea pe Lună finanțată privat!

 

Taguri: