Când vine vorba despre stabilirea datei pentru nuntă, mirii trebuie să ia în calcul o mulțime de aspecte. În primul rând, aceștia trebuie să fie atenți ca ziua aleasă de ei să nu pice într-o perioadă în care Biserica Ortodoxă nu poate oficia cununia religioasă. În caz contrar, totul poate fi dat peste cap. Iată în ce zile se fac nunți în anul 2023.
Când se fac nunți în 2023?
În anul 2023, cei care vor să își unească destinele trebuie să știe că se pot face nunți în toate lunile anului, mai puțin în martie și decembrie 2023. În plus, în restul lunilor, există zile în care cununiile religioase sunt interzise de biserică, astfel că în aprilie, august și noiembrie există destul de puține date disponibile pentru oficierea slujbei religioase.
În ianuarie, cei care vor să facă nunți pot opta pentru orice dată, mai puțin zilele de miercuri și vineri. Acestea sunt zile de post și biserica nu oficiază cununii religioase.
În februarie 2023 se fac nunți doar de pe 4 februarie și până pe 19 februarie. Credincioșii intră apoi în postul Paștelui, perioadă în care nu se mai pot face nunți.
În aprilie, prima dată disponibilă pentru nuntă este 23 aprilie, iar apoi se mai pot face nunți până pe 1 iunie.
În iunie se mai pot face nunți în perioada 5-12 iunie, iar apoi abia pe 29 iunie mai poate fi programată nunta.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Luna iulie este, de obicei, dedicată nunților, având în vedere că nu există restricții, iar evenimentele pot fi organizate oricând.
În august, nunțile se fac începând cu data de 17, iar în luna septembrie pot fi făcute nunți oricând, mai puțin miercurea și vinerea.
Și în luna octombrie se pot face oricând nunți, iar în noiembrie, nunțile se fac doar în perioada 2-14 noiembrie.
Iată când nu se fac nunți în 2023:
- În toate zilele de post şi în posturile de peste an
- În ajunul şi în zilele Praznicelor Împărătești (1-2 februarie; 24, 25 mai; 3, 4, 5 iunie; 15 august; 13-14 septembrie);
- De luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paști până la Duminica Sfântului Apostol Toma (20 februarie- 23 aprilie);
- În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (12- 28 iunie);
- În Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie- 14 august);
- De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august);
- În Postul Nașterii Domnului (15 noiembrie- 24 decembrie);
- În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie- 6 ianuarie).
Citește și: Minivacanță de 4 zile în ianuarie 2023. Guvernul vrea să facă punte
Ce tendințe aduce anul 2023 în materie de nunți?
Îndrăgostiții care plănuiesc să se căsătorească în anul 2023 trebuie să fie la curent cu tendințele noului an în materie de nunți. În anul 2023 se poartă în special decorațiunile care fac trimitere către natură. În plus, nuanțele de portocaliu vor fi la modă, dar și aranjamentele pe bază de citrice.
În plus, specialiștii spun că în 2023 se poartă culorile puternice și care „dau viață” întregului eveniment, astfel că atunci când vine vorba despre decorațiuni sau aranjamente pot fi folosite nuanțe de fucsia, galben, portocaliu, dar și verdele-smarald.
Citește și: Zile libere 2023. Calendar sărbători legale și zile libere de la stat pentru anul 2023