Să recunoaștem: există multe opțiuni de autoîngrijire. Și, odată cu aceasta, vin multe modalități de a avea grijă de sănătatea ta mintală. Am apelat la câțiva experți pentru a afla cum arată îngrijirea sănătății mintale pentru ei.
1. Creați un plan de fitness mental
Sănătatea mentală și fitnessul mental nu sunt sinonime. Dar dacă ai un plan solid de fitness mental, ești mai bine echipat pentru a avea grijă de sănătatea ta mentală.
De exemplu, planul meu de fitness mental combină sănătatea fizică, scrisul, mindfulness, coaching-ul și cititul. Îmi place să mă gândesc la fitnessul meu mental ca la o bucată din plăcinta sănătății mentale. Este un mod suplimentar de a avea grijă de sănătatea mea mentală, dar nu acoperă toate nevoile mele de sănătate mentală.
Este bine să vă gândiți la strategia dvs. în ceea ce privește sănătatea mentală și fitnessul mental.
2. Mâncați alimente bogate în nutrienți și beți apă
Sănătatea dvs. mentală și sănătatea fizică sunt legate în mod inextricabil. Corpul tău fizic trebuie să fie hrănit în mod sănătos. Atunci când vă hrăniți corpul, mintea dumneavoastră beneficiază. Sănătatea ta nutrițională și sănătatea ta mentală sunt și ele legate.
Încărcați-vă cu alimente bogate în nutrienți și beți multă apă. Asigurați-vă că acordați atenție modului în care vă simțiți corpul și că ascultați de ceea ce are nevoie corpul dumneavoastră.Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
3. Practicați munca interioară
Munca interioară poate fi o parte a planurilor dvs. de fitness mental și de îngrijire a sănătății mentale. Gândiți-vă la ceea ce vă face împlinit, fericit și încercați să faceți pași mici pentru a le realiza. Planificați atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, dacă sau când este posibil. De asemenea, este foarte important să vă concentrați pe reducerea gândurilor negative pe termen lung, așa că și un efort zilnic, chiar și mic, ajută foarte mult!
4. Începeți o practică de reflectie
Reflectia poate fi o formă de Muncă interioară, dar merită să o numiți ca practică a acesteia. Iar reflectia poate prinde viață în multe forme diferite: jurnal, meditație sau chiar o simplă reflecție.
5. Exprimați-vă sentimentele și emoțiile
Nu știm unde trebuie să ne plasăm grija dacă nu știm de ce ne pasă.
Acest lucru începe prin a fi capabili să ne numim și să ne exprimăm sentimentele și emoțiile. Atunci când suntem în contact cu sentimentele noastre, suntem mai bine pregătiți să le îngrijim și să le acordăm atenția pe care o merită.6. Aveți o bună igienă a somnului
Nu există nimic mai bun decât să te trezești după o noapte de odihnă bună. Dar ce-ar fi dacă ai putea face din asta un obicei constant în viața ta?
O bună igienă a somnului are beneficii incredibile pentru sănătate, atât fizică, cât și mentală.
Poate ajuta la reducerea anxietății, la îmbunătățirea productivității și la reducerea riscurilor grave de sănătate fizică (cum ar fi diabetul sau bolile de inimă).
De asemenea, ajută la îmbunătățirea concentrării și a focalizării, ceea ce va avea un efect de propagare pozitivă asupra altor aspecte ale sănătății tale mentale.
7. Stabiliți-vă obiective (personale și profesionale)
Este bine să ai lucruri pentru care să te străduiești. Stabilirea obiectivelor nu trebuie să fie monumentale. Dar este bine să aveți o viziune optimistă asupra viitorului dumneavoastră și o idee despre ceea ce doriți să realizați.
Eu și partenera mea avem un ritual lunar de stabilire a unor obiective mici și realizabile (SAG). Scriem 3-5 lucruri pe care vrem să le realizăm în acea lună. De exemplu, în aprilie, ne-am plimbat câinele împreună de cel puțin trei ori pe săptămână.
Acest lucru ar putea fi eșalonat la un obiectiv mai mare de a investi în relația noastră și de a petrece timp de calitate împreună. Dar este mai ușor să îl împărțim în bucățele. Iar atunci când realizezi aceste mărunțișuri, îți dă un plus de încredere pentru a te îndrepta către obiectivele mai mari.
8. Cultivați conexiunile și relațiile sociale
Suntem ființe sociale prin natura noastră. Și, în acest scop, avem literalmente nevoie de conexiuni sociale pentru a fi bine. Așa cum ai uda o plantă, cum îți uzi relațiile? Cum poți investi în relațiile care contează cel mai mult pentru tine?
De obicei, încerc să folosesc timpul de condus sau de mers pe jos pentru a mă întâlni cu familia și prietenii mei. Dacă fac o plimbare de 30 de minute, încerc să petrec 15 minute pentru a depăna amintiri cu cineva la care țin. Este o modalitate excelentă de a mă asigura că mă hrănesc pe mine și relațiile mele.
9. Odihniți-vă
Odihniți-vă. Asta este. Asta e tot ce trebuie să faci.
Dar, cu toată sinceritatea, odihna este o parte esențială și ignorată a îngrijirii sănătății tale mintale.
Îți acorzi pauze? Cum practici odihna? Poți găsi modalități de a încorpora odihna în rutina ta zilnică?
10. Căutați ajutor profesional
Desigur, aceste sfaturi de îngrijire a sănătății mintale nu sunt soluții pentru a trăi cu afecțiuni psihice. Acestea sunt instrumente din arsenalul tău, dar nu sunt un leac pentru toate bolile mintale.
Consultați-vă cu medicul dumneavoastră sau cu un profesionist în domeniul sănătății mintale pentru a găsi modalități prin care vă puteți susține îngrijirea sănătății mintale.
Citește și: Cum arata sanatatea mentala buna? Vezi daca te incadrezi!
Citește și: 8 sfaturi de alimentație sănătoasă pentru sănătatea mintală!
Citește și: 7 Metode de gestionare a stresului- Afla ce te poate ajuta!