Ce nu ai voie să faci în prima zi din an. Tradiții și obiceiuri care se respectă pe 1 ianuarie 2023

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 01 ian 2023, 08:00

Lucrurile pe care nu ai voie să le faci pe 1 ianuarie 2023

Sursa: Unsplash

În prima zi din noul an, oamenilor le sunt complet interzise anumite activități. Iată ce nu ai voie să faci pe 1 ianuarie 2023.

Pentru a avea parte de un an cât mai bun, cu multe reușite și împliniri pe toate planurile, oamenii trebuie să țină cont de câteva aspecte în prima zi a anului. Iată ce nu e bine să faci pe 1 ianuarie 2023.

Tradiții și obiceiuri pe 1 ianuarie 2023. Ce nu ai voie să faci în prima zi din an? 

Se spune că așa cum este prima zi din an, așa va fi și restul anului, motiv pentru care se respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții pe 1 ianuarie 2023.

Multe dintre tradiții s-au mai pierdut de-a lungul timpului sau se respectă doar în zonele rurale, însă există obiceiuri de care oamenii țin cont chiar și la orașe.

În prima zi din noul an, cei care vor să aibă parte de noroc la bani și de belșug nu trebuie să dea lucruri cu împrumut sau să dea bani din buzunar. Se spune că cei care fac acest lucru pe data de 1 ianuarie vor alunga norocul din viața lor și vor câștiga banii mult mai greu.

Pe 1 ianuarie 2023 nu se doarme. Există o superstiție care spune că cei care dorm în prima zi a noului an vor fi somnoroși tot anul și nu vor avea putere de muncă.

În prima zi din 2023 nu se plânge. Este un lucru care aduce ghinion și se crede că cei care plâng în prima zi din an vor avea parte de un an nou trist, cu multe momente dificile.

Sunt interzise certurile în prima zi din anul nou. Tradiția spune că cei care se ceartă vor avea parte de un an foarte agitat, cu momente tensionate și multe probleme.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pe 1 ianuarie nu se face curățenie, nu se spală rufe și nu se calcă. În această zi este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, motiv pentru care nu se fac treburi în gospodărie. Mai mult, în prima zi a noului an nu se duce gunoiul și asta pentru a nu alunga norocul din casă. 

Citește și: Tradiții de Revelion 2023. Obiceiuri străvechi păstrate și astăzi: Plugușorul, Capra, umblatul cu Ursul și Sorcova

Ce să faci pe 1 ianuarie 2023 pentru a avea parte de noroc? 

Pentru noroc și belșug în noul an se spune că prima persoană care intră în casă pe 1 ianuarie 2023 trebuie să fie un bărbat. Mai mult, dacă este un bărbat bogat, atunci se crede că anul va aduce multe beneficii din punct de vedere financiar.

Tradiția spune că oamenii ar trebui să dea de pomană diferite alimente oamenilor sărmani.

Se crede că în acest fel vor avea parte de noroc și doar de lucruri frumoase în anul nou.

De noroc au parte și cei care îi primesc pe colindători pe 1 ianuarie 2023. Există obiceiul ca în această zi, copiii să meargă cu Sorcova și să le facă urări de bine oamenilor.

Citește și: De ce se mănâncă struguri de Revelion 2023. Iată câte boabe de struguri trebuie să mănânci la miezul nopții

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.