Ce pește trebuie să ai pe masa de Revelion 2023. „Argintul mării” aduce mare noroc și bogăție 

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 30 sep 2023, 03:45

Ce pește se mănâncă de Revelion 2023

Sursa: freepik.com

Toată lumea știe că de pe masa de Revelion 2023 nu trebuie să lipsească peștele. Dar ce pește se mânâncă în noaptea dintre ani ca să ai parte de noroc și bogăție în anul care vine?

Potrivit tradiției, peștele este unul dintre alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion 2023. Proaspăt, afumat sau la conservă și indiferent de modul în care este pregătit, peștele te va ajuta să treci cu ușurință peste obstacolele care-ți vor ieși în cale în noul an. Superstiția spune că un anume tip de pește, numit și argintul mării trebuie să fie neapărat pe masa de Revelion 2023.

Aduce noroc și mare bogăție în Anul Nou! 

Citește și: Ce nu trebuie să îți lipsească în noaptea de Revelion 2023. Prevestește bogăția și ține la distanță necazul și dezamăgirea

Ce pește trebuie să ai pe masa de Revelion 2023

Heringul sau „argintul mării” este peștele care nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion 2023.

Potrivit superstiției, consumat în noaptea dintre ani, heringul te va ajuta să treci cu ușurință peste obstacolele care-ți vor ieși în cale și va aduce mare noroc și bogăție în noul an.

Heringul este cunoscut sub numele de „argintul mării” datorită culorii argintii a corpului și a cărnii foarte apreciate. Partea superioară a corpului este albăstruie, iar partea inferioară a acestora este palidă. Colorarea specifică a corpului asigură camuflarea în apă.

Heringul este o parte importantă a dietei umane, deoarece este bogat în acizi grași omega-3 și vitamina D. 

Citește și: Superstiții de Sfântul Vasile 2023: Trei lucruri interzise în prima zi a anului. Atrag doar ghinion și necazuri

Revelion 2023. Tradiții și obiceiuri pentru prosperitate și noroc 

Tradiția spune că în noaptea de Revelion nu trebuie să îți lipsească un obiect nou, indiferent de cât de mic ar fi acesta. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Poate fi vorba despre un obiect vestimentar sau de un accesoriu, important este ca acesta să nu mai fost purtat înainte. 

Obiectul nou pe care îl porți va ajuta Anul Nou să-l învingă pe cel vechi și toate necazurile și dezamăgirile pe care le-ai înfruntat se vor topi ca un fum, iar cel nou va putea aduce sănătate, fericire și noroc. 

De asemenea, în noaptea dintre ani nu trebuie să îți lipsească aurul sau argintul, aceste metale prevestesc bogăția și de accea este bine să fie purtate de Revelion 2023. 

Revelionul  "nu este altceva decât un ceremonial funerar al antichităţii geto-dace ocazionat de moartea şi renaşterea simbolică a primului zeu al omenirii, Anul, şi a timpului calendaristic cu care se confundă, în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie", scria prof. univ. dr. Ion Ghinoiu în volumul "Sărbători şi obiceiuri româneşti". 

Citește și: Horoscop chinezesc 2-8 ianuarie 2023: Zodiile care au motiv de sărbătoare. Încep Anul 2023 cu un mare succes

Potrivit tradiţiei populare, la miezul nopţii dintre ani uşa casei trebuie să fie deschisă, pentru a-i face loc anului vechi să iasă şi Anului Nou să intre. Bătrânii spun că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoana să poarte o haină nouă şi ceva roşu, dar şi să aibă în buzunar nişte bani. 

De asemenea,în ultima zi din an, dar şi în prima zi a  Anului Nou, este bine să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casă- nici măcar gunoiul, deoarece odată cu el, aruncăm afară din casă şi norocul. Totodată, oamenii nu trebuie să aibă nicio datorie când începe noul an. În caz contrar, ei vor rămâne datori întreg anul. 

Sursă:  Agerpres,