Legea bacșișului nu a putut fi implementată la data de 1 ianuarie 2023. Problemele pe care le-au avut patronii restaurantelor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 oct 2023, 05:55

Legea bacșișului nu a putut fi implementată la data de 1 ianuarie 2023

Sursa: Unsplash

Legea bacșișului a fost amânată din cauza problemelor pe care patronii restaurantelor le au cu softurile caselor de marcat.

La sfârșitul anului 2022, legea bacșișului a fost aprobată și trebuia să fie implementată începând cu data de 1 ianuarie 2023, însă patronii restaurantelor au întâmpinat câteva probleme.

Citește și: Bacșișul din restaurante și baruri va fi impozitat de la 1 ianuarie. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Legea bacșișului nu s-a implementat încă

Bacșișul ar fi trebuit să fie trecut pe bonul fiscal încă din prima zi a anului 2023, însă reprezentanții susțin că există probleme cu softurile caselor de marcat. Această lege nu a putut fi implementată la 1 decembrie 2023 deoarece este o schimbare mult prea bruscă, iar un astfel de sistem nu poate fi implementat într-o perioadă atât de scurtă.

Bacșișul va apărea pe bonul fiscal sau nota de plată, într-o rubrică specială, iar clienții vor putea să aleagă un procentaj între 0% și 15% din nota de plată, pe care să îl ofere chelnerului.

Există și posibilitatea ca suma exactă pe care oamenii doresc să o lase să fie trecută pe bonul fiscal sau nota de plată, fără a fi trecută în procentaje.

Citește și: Românii din aceste localități ar putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme. Ce anunț au făcut autoritățile

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

După ce clientul a trecut suma pe care vrea să o lase ca și bacșiș, aceasta va fi adăugată la bonul fiscal final pe care va trebui să îl plătească clienții. Acest bacșiș va fi impozitat din anul 2023 cu 10%, acestuia nu i se va aplica TVA și nu va intra în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale.

Cel ce a propus această lege prin care bacșișul să fie trecut în bonul fiscal sau nota de plată este Eugen Teodorovici, iar motivația din spatele acestei legi este arătarea aprecierii și mulțumirii pentru serviciile oferite.

„Va fi cea mai bună formă de bacșiș la nivel mondial. Este o formă opţională. Clientul, dacă doreşte, să îşi arate mulţumirea faţă de serviciile prestate, poate să opteze pentru un bacşiş pe care să îl noteze pe nota de plată, fie în procent, fie nominal, se va fiscaliza, dar numai cu 10% ”,  spunea Eugen Teodorovici la scurt timp după ce această lege a fost acceptată, potrivit spynews.ro.

Sancțiunile ce au fost stabilite pentru cei ce nu respectă legea bacșișului sunt reprezentate de amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.

Citește și: Este oficial. Bacșișul va fi trecut pe nota de plată. Ce trebuie să știe românii care merg la restaurant