Cine poate obţine bilete pentru tratament balnear în 2023. Lista actelor necesare

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 10 oct 2023, 01:15

Biletele de tratament balnear se acordă persoanelor îndreptățite, în baza unei cereri

Sursa: Pexels.com

În fiecare an, autoritățile oferă bilete pentru tratament balnear. Iată câte astfel de bilete sunt diponibile în 2023, cine poate beneficia de ele și ce acte sunt necesare.

Un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii prevede ca în 2023 să fie acordate peste 60,000 de bilete de tratament balnear. Cine poate beneficia de bilete de tratament balnear și ce acte trebuie depuse pentru acordarea acestora? 

Bilete tratament balnear 2023. Românii care pot intra în posesia celor peste 60,000 de bilete 

La fel cum s-a întâmplat și în 2022, Ministerul Muncii a anunțat că își dorește și în 2023 să ofere peste 60,000 de bilete de tratament balnear.

Este vorba despre un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament balnear, acestea urmând să fie repartizate pe 19 serii de trimitere, potrivit avocatnet.ro.

În momentul de față, numărul de 60, 420 de bilete nu a fost aprobat de autorități, ci este nevoie ca proiectul de hotărâre să fie adoptat de Executiv și publicat apoi în Monitorul Oficial. 

Autoritățile au anunțat că durata sejurului este de 16 zile, tratamentul balnear având o durată de 12 zile.

În anul 2023, legea prevede ca de bilete de tratament balnear să beneficieze persoanele care au nevoie de astfel de tratamente pentru afecțiunile medicale de care suferă. Este vorba despre persoanele care sunt asigurate în sistemul public de pensii și pensionarii din sistem, dar și de persoanele care au acest drept printr-un act normativ special. În cursul anului 2023, fiecare persoană poate primi doar un singur bilet de tratament balnear. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Practic, biletele de tratament balnear se vor acorda atât pensionarilor, cât și salariaților care suferă de diferite boli ce necesită astfel de tratamente. 

Citește și: Angajații din mediul privat ar putea primi vouchere de vacanță. Măsura ar putea ajunge la peste patru milioane de români

Ce acte sunt necesare pentru a beneficia de biletele de tratament balnear?

Pentru a putea primi biletele de tratament balnear, românii trebuie să se adreseze Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

Vor depune aici o cerere, iar ulterior, beneficiarii vor atașa mai multe documente în momentul în care le va fi eliberat biletul, după cum urmează: 

 

  • document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, în original sau copie, care se va prezenta la momentul eliberării biletului);
  • declaraţie pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, cu excepţia persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi, care se va prezenta la momentul eliberării biletului;
  • biletul de trimitere- formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original la momentul eliberării biletului).

După ce vor fi depuse cererile, cei interesați să obțină bilete de tratament balnear trebuie să știe că acestea vor fi ierarhizate în funcție de punctajul obținut. În cazul în care există mai multe cereri cu același punctaj, atunci va avea prioritate persoana care a primit mai puține bilete de tratament balnear în ultimii doi ani. 

 

Citește și: Carduri energie 2023: Când intră banii pentru prima tranșă! Ajutor de la stat pentru plata facturilor la energie 2023