Începând cu ianuarie 2023, bacșișul va fi impozitat. Cum vor fi afectați clienții restaurantelor

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 ian 2023, 14:45

Legea privind impozitarea bacșișului cu 10%, din restaurante și baruri, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: https://www.pexels.com/

Începând cu data de 1 ianuarie, românii pot da bacșiș în restaurante și baruri direct cu cardul.

Începând cu luna ianuarie 2023, bacșișul lăsat ospătarilor va fi impozitat. Cu ce îi va afecta această lege pe clienți?

Bacșișul va fi impozitat din ianuarie 2023

Legea privind impozitarea bacșișului cu 10%, din restaurante și baruri, a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că începând cu data de 1 ianuarie suma pe care românii o vor oferi ospătarilor se va regăsi pe bonul fiscal.

Până în prezent, din cauza unor prevederi speciale, restaurantele nu aveau posibilitatea să încaseze bacșișurile prin plata cu cardul.

Bacșișul reprezintă o sumă pe care o lăsăm dacă vrem și în cuantumul ales. Totuși, chiar și pentru clienți există câteva aspecte care s-au schimbat, de la 1 ianuarie, de când noua lege este în vigoare.

Citește și: Bacșișul legal în România: Cum să dai bacșiș în conformitate cu legea și cum îi afectează pe români

Astfel că, legea 376/2022  nu ne obligă pe noi, clienții, să lăsăm bacșiș, de la 1 ianuarie, de când a intrat în vigoare fiscalizarea bacșișului, ci legea le interzice firmelor să condiționeze serviciul sau bunul de acordarea unei sume în plus ca bacșiș. 

Conform noii legi, prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610- "Restaurante", 5630- "Baruri și alte activități de servire a băuturilor".

Care sunt schimbările care au apărut de la 1 ianuarie

- primim o notă de plată, înainte să plătim, pe care o să regăsim și o rubrică referitoare la bacșiș; acolo putem să bifăm o sumă între 0-15%; nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat;

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- putem lăsa bacșiș și cu cardul bancar, nu doar numerar;

- primim un bon fiscal pe care va fi trecut bacșișul.

Astfel că, restaurantele vor avea obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.

De asemenea, nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat. De reținut este faptul că, le este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului. Există însă și o excepție, pentru livrarea produselor la domiciliul clienților, restaurantele nu au obligația de a evidenția bacșișul pe bonul fiscal, dar în cazul în care pentru livrarea produselor la domiciliul clienților se optează pentru evidențierea bacșișului
pe bonul fiscal, prevederile sunt aplicabile integral în mod corespunzător, cu posibilitatea adaptării formularisticii specifice domeniului.

Citește și: Legea bacșișului nu a putut fi implementată la data de 1 ianuarie 2023. Problemele pe care le-au avut patronii restaurantelor

Din punct de vedere fiscal, sumele provenite din încasarea bacșișului de la client de către restaurante și baruri nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor, iar distribuirea acestora către salariați nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor.

La livrările la domiciliu chestiunea e puțin diferită. Aici, legea prevede că nu e obligatorie trecerea bacșișului pe bon. 

Sursă: avocatnet.ro

 

Taguri: