Ce se sărbătorește pe 24 ianuarie 2023 și de ce avem o zi liberă legală?

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 10 oct 2023, 06:10

24 ianuarie 2023 Ziua Unirii Principatelor Române

Sursa: freepik.com

Ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare legală în care nu se lucrează în anul 2016. Până atunci, această dată era considerată doar o sărbătoare națională.

Ziua de 24 ianuarie a devenit sărbătoare legală în care nu se lucreză în septembrie 2016, atunci când Camera Deputaților a adoptat inițiativa cu 209 voturi „pentru”. Până atunci, data de 24 ianuarie era considerată doar o sărbătoare națională, fără a fi zi liberă. Ce se sărbătoarește pe 24 ianuarie 2023 și cine se bucură de liber în Ziua Unirii Principatelor Române. 

Citește și: Vacanță februarie 2023: Cât timp vor sta elevii acasă în această perioadă? Anunțul făcut de Ministerul Educației

Ce se sărbătorește pe 24 ianuarie 2023 

24 ianuarie 2023, zi liberă de la stat. În fiecare an, la data de 24 ianuarie 2023, românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române, dată care marchează unirirea Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).

Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român. 

Cu mare entuziasm şi deosebite eforturi, forţele unioniste din Moldova şi Muntenia l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza domnitor atât în Moldova (la data de 5/17 ianuarie 1859), cât şi în Muntenia (la 24 ianuarie/ 5 februarie 1859), această alegere având un extraordinar ecou pe toată întinderea pământului românesc, de o parte şi de alta a munţilor Carpaţi.

Până la 11 februarie 1866, când a fost obligat să abdice, Alexandru Ioan Cuza a organizat înfăptuirea unor reforme progresiste în domeniile politic, economic, învăţământ şi cultură, legislaţie şi militar.

În timpul domniei sale s-au adoptat măsuri pentru unificarea administrativă şi organizarea instituţiilor moderne ale statului, inclusiv cea dintâi împărţire administrativă a teritoriului României, în judeţe, oraşe şi comune. A fost modificat sistemul de măsuri şi greutăţi, acesta fiind înlocuit cu sistemul european, în vigoare şi astăzi. Au fost adoptate Codul penal şi Codul Civil modern (napoleonian) precum şi alte acte legislative, în spirit european, potrivit cărora se impunea egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi a impozitelor.
Au fost organizate comerţul, meseriile, industria şi transporturile. 

Citește și: După vacanță, elevii intră în minivacanță. Când și de ce se închid școlile în ianuarie 2023

24 ianuarie 2023: Zi liberă de la stat 

24 ianuarie a devenit zi de sărbătoare naţională în anul 2014, atunci când Camera Deputaţilor a adoptat Legea nr. 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române. Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de promulgare la 16 decembrie 2014. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Doi ani mai târziu, la 6 septembrie 2016, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, care completează Codul muncii, prin care ziua de 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată sărbătoare legală nelucrătoare. 

În zilele de sărbătoare legală, angajatorii trebuie să le acorde salariaților timp liber, dar există anumite categorii de angajaţi care trebuie să se prezinte la muncă şi în aceste zile.

Este vorba, mai precis, despre cei ce activează în cadrul unităților sanitare sau de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În astfel de cazuri, angajatorii trebuie să le asigure salariaților, în următoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzător. Dacă, din motive justificate, nu li se pot acorda salariaților zile libere, aceștia vor trebui să primească un spor la salariu pentru zilele legale de sărbătoare lucrate, ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, după cum stabilește Codul muncii.

Dacă nu acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală sau nu recompensează munca în aceste zile, angajatorii pot primi amenzi de până la 10.000 de lei, precizează avocatnet.ro.  

Citește și: Este oficial: Guvernul a aprobat mai multe zile libere în 2023. Calendarul complet al sărbătorilor legale 2023

Minivacanță de Ziua Principatelor Unite în ianuarie 2023 

Minivacanță de 4 zile în luna ianuarie 2023 cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. Guvernul a decis ca data de 23 ianuarie, dată care precede sărbătoarea legală din 24 ianuarie(  Ziua Unirii Principatelor Române) să fie declarată punte- zi liberă. 

De prevederile acestei hotărâri se vor bucura elevii, profesorii, dar și personalul instituţiilor şi autorităţilor publice. 

Prevederile nu se aplică: 

- în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

- magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 și nici participanților în aceste procese 

24 ianuarie 2023 liber de la stat. Calendar zile libere legale 2023 

 

  • 1 ianuarie – duminică – Anul Nou
  • 2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
  • 24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
  • 14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
  • 16 aprilie – duminică – Paște ortodox
  • 17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
  • 1 mai – luni – Ziua Muncii 
  • 1 iunie – joi – Ziua Copilului
  • 4 iunie – duminică – Rusalii
  • 5 iunie – luni – a doua zi de Rusalii
  • 15 august – marți – Adormirea Maicii Domnnului
  • 30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
  • 25 decembrie – luni – Crăciunul
  • 26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun
  • două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora. 

 

 

 

Sursă: consiliul-unirii.ro; avocatnet.ro

 

Taguri: