Ziua Culturii Naționale 2023: 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Ce evenimente speciale se vor organiza pe 15 ianuarie?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 oct 2023, 05:00
173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
Sursa: Unsplash

La data de 15 ianuarie 2023 se celebrează 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, în fiecare an organizându-se Ziua Culturii Naționale.

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2023, dar și sărbătorirea celor 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, în întreaga țară se vor organiza evenimente speciale.

Citește și: Secretele din viaţa şi opera lui Eminescu! Care este adevărul despre Veronica Micle

173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

Mihai Eminescu s-a născut la data de 15 ianuarie 1850, în Botoșani, fiind al șaptelea copil al familiei cu unsprezece membrii. Poetul și-a petrecut mare parte a copilăriei sale în Botoșani și Ipotești, locuri în care acesta se afunda în natură, aceasta devenind o muză a poeziilor sale.

Anul 1866, la doar 16 ani, este cel în care Mihai Eminescu își începe cariera literară, atunci când profesorul de română moare, iar elevii scot o broșură în onoarea acestuia, în care se regăsește și poezia ,,La mormântul lui Aron Pumnul”, semnată de M.

Eminoviciu, numele cu care acesta a debutat.

Următoarea marea apariție a lui Eminescu este în revista ,,Familia”, cu poezia ,,De-aș avea”, atunci fiind momentul în care Mihai Eminoviciu va fi cunoscut sub numele de Mihai Eminescu.

Între anii 1869-1872, Eminescu a studiat la Facultatea de Filosofie și Drept din Viena, acolo unde a întâlnit-o pe Veronica Micle, marea iubire a vieții sale. Cariera acestuia a fost ascendentă, în următorii ani acesta începând o colaborare la ,,Convorbiri literare”, urmând să devină publicist în ziarul ,,Albina”.

Acesta decide ca în perioada 1872-1874 să își continue cursurile la Berlin. Acesta a decis ca în anul 1877 să se mute la București, unde a fost redactor, după care redactor-șef al revistei ,,Timpul”.

La data de 15 iunie 1889, Mihai Eminescu a decedat, fiind înmormântat la cimitirul Bellu din București.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Mihai Eminescu, macinat de gelozie in relatia cu ingerul lui blond, Veronica Micle: "Dorea absolutul, iubirea lui sa fie exclusiva" Cum se purta poetul in preajma marii sale iubiri

Ce evenimente speciale se vor organiza pe 15 ianuarie?

Academia Română a venit cu inițiativa ca Ziua Culturii Naționale să fie sărbătorită în ziua în care marele poet Mihai Eminescu a fost născut, acesta rămânând o mare personalitate a României.

Ziua Culturii Naționale este celebrată pe 15 ianuarie, zi în care se promovează arta, cultura și efortul academic.

Diferite orașe din România vor organiza evenimente speciale pe data de 15 ianuarie, acesta fiind programul ce se va desfășura de-a lungul zilei, în București.

Pe data de 15 ianuarie, la Ateneul Român va avea loc un spectacol realizat de corul Filarmonicii ,,George Enescu”, în care se vor interpreta versurile poetului Mihai Eminescu, evenimentul începând la ora 11:00.

La Muzeul Satului ,,Dimitrie Gusti”, între orele 11:00 -14:00, va avea loc evenimentul ,,Dor de Eminescu”, ce este recomandat oamenilor de toate vârstele. Pentru a onora arta și cultura, Teatrul Național București va organiza un spectacol special, ,,Caragiale altfel”.

Muzeul Național de Artă al României îi va încânta cu povești pe harta României, timp de 90 de minute, pe cei cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani.

Citește și: De la Cleopatra Stratan, la Mihai Eminescu! CARTEA RECORDURILOR si ROMANII care au facut istorie

Surse: libertatea.ro, ceaicumamici.ro 

 


În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.