Cum influențează alimentația sănătatea orală. De ce e important ce mănânci

Autor: Alina Petre

Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun cât de predispus ești afecțiunilor orale. Ei bine, acest lucru este o certitudine, deoarece alimentația joacă un rol foarte important în menținerea sănătății dentare. Consumul de alimente proaspete, care sunt bogate în vitamine, completat de o igienă orală corespunzătoare, te va ajuta să reduci riscul infecțiilor și al afecțiunilor cavității bucale.

Iată în ce mod influențează alimentația sănătatea orală.

Relația dintre nutriție și aftele bucale

Consumul de cafea, sucuri carbogazoase, ciocolată, condimente, alcool sau alimente picante e de evitat în cazul aftelor bucale, deoarece pot irita și mai mult zona afectată. Aftele bucale le poți recunoaște foarte ușor, pentru că au o formă rotundă sau ovală, o culoare albă sau galbenă în centrul leziunii și conturul roșu. Sunt localizate atât la baza gingiilor, cât și pe interiorul obrajilor, al buzelor sau chiar în zona de sub limbă.

În cele mai multe cazuri, aftele bucale se vindecă de la sine într-o perioadă de 7-15 zile. Cu toate acestea, pentru a controla disconfortul resimțit și pentru a te asigura că riscurile apariției posibilelor complicații sunt reduse, este necesar să te prezinți la medicul stomatolog pentru tratament.

Zahărul – inamicul numărul 1 al danturii tale

În gura ta trăiesc numeroase tipuri de bacterii. Unele dintre ele sunt benefice pentru sănătatea dentară, dar altele cresc riscul apariției afecțiunilor dentare. Potrivit Heathline, studiile arată că un grup de bacterii dăunătoare produce acid în cavitatea bucală ori de câte ori digeră zahărul. Prin consumul de dulciuri, aciditatea din cavitatea orală poate crește chiar de 100 de ori. Astfel, dinții sunt mai predispuși la apariția cariilor dentare, deoarece acidul determină pierderea de minerale de pe suprafața dinților.

Pentru a te asigura că ai o dantură sănătoasă și frumoasă, este recomandat să limitezi consumul de alimente bogate în zahăr, precum bomboanele și dulciurile lipicioase. De asemenea, este recomandat să reduci consumul de alimente cu amidon și de băuturi răcoritoare carbogazoase.

Alimentele care îți mențin dinții sănătoși

Fie că vorbim despre un pahar de lapte, despre iaurt sau despre brânză și cașcaval, toate sunt alimente sănătoase pentru dinți. Acestea ajută la secreția de salivă și, implicit, la autocurățarea danturii. Mai mult decât atât, calciul din brânză și fosfații din lapte și din alte produse lactate ajută la restabilirea mineralelor pe care dinții tăi le-ar fi putut pierde din cauza altor alimente. De asemenea, toate produsele lactate ajută la refacerea smalțului dinților.

Știi care este rolul legumelor proaspete pentru sănătatea dinților tăi? Iată că nu doar aportul de vitamine este un aspect important al legumelor proaspete, cât și efectul de autocurățare a danturii. De exemplu, fibrele conținute de broccoli reduc inflamația în țesutul gingival. De asemenea, această legumă este bogată în fier și oferă o barieră naturală împotriva acizilor care erodează smalțul dinților.

Peștele este întotdeauna o alegere foarte bună pentru a-ți menține dinții sănătoși. Uleiurile Omega-3 reduc riscul de a dezvolta afecțiuni gingivale. Așa cum și salata verde, fiind bogată în fibre, ajută la menținerea unei respirații proaspete și stimulează apărarea naturală împotriva bacteriilor din cavitatea bucală.

Pentru a te îngriji de sănătatea ta dentară, primul pas este o atenție sporită a ceea ce consumi. Totodată, igiena orală corectă și vizitele regulate la stomatolog, din 6 în 6 luni, îți vor proteja zâmbetul de afecțiuni dentare.

Sursă foto: pexels.com