Cum se va factura consumul de energie electrică începând cu data de 1 ianuarie 2023. Măsura este valabilă până pe data de 31 martie 2025

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 13 oct 2023, 02:25

Cum prețurile la energie electrică au crescut extrem de mult și oamenii nu mai puteau să țină pasul cu scumpirile, Guvernul României a decis să plafoneze prețul la 1,3 lei/kWh, iar managerul unei companii de furnizare a explicat modul de facturare.

Modalitatea de facturare a consumului de energie electrică a fost schimbată de mai multe ori în ultimele luni, dar Guvernul a ajuns, în cele din urmă, la o variantă care este implementată începând cu data de 1 ianuarie 2023.

Cum se va factura consumul de energie electrică începând cu data de 1 ianuarie 2023

În cadrul unei intervenții televizate la România TV, manager-ul de Activare și Facturare al unei companii de furnizare de energie electrică a explicat modul în care consumul va fi facturat.

În perioada 1 ianuarie 2023- 31 martie 2025, OUG 192 va aduce mai multe noi măsuri în ceea ce îi privește pe consumatorii de energie electrică din România.

Așadar, plafonarea va începe să se aplice automat la consumul din fiecare lună și nu se mai va mai aplica în funcție de media de consum din anul precedent, așa cum era precizat în legislația anterioară.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tarifele stabilite pe baza noii legislații:

Citește și: Cu ce sumă colosală își pot achiziționa românii un an de vechime în muncă. Procedura este valabilă până în anul 2026

  1. 0,68 lei/kWh- clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh,
  2. 0,80 lei/kWh- clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 100,01 și 255 kWh,
  3. 1,3 lei/ kWh- clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 255,01 și 300 kWh
  4. 1,3 lei/ kWh- clienții casnici al căror consum lunar este mai mare de 300 de kWh.

Cine sunt persoanele nevoite să depună declarații pe propria răspundere

Trei categorii de persoane sunt nevoite să depună declarații pe proprie răspundere, pentru a plăti cel mai mic preț per kWh, însemnând 0,68 lei:

  1. Familiile monoparentale- cerere și declarație pe proprie răspundere,
  2. Clienții casnici care au cel puțin trei copii în întreținere  cu vârsta mai mică de 18 ani sau 26 de ani, în cazul în care copilul major urmează o formă de învățământ: cerere și declarație pe proprie
    răspundere,
  3. Clienții casnici care folosesc aparate medicale: cerere și confirmare din partea medicului specialist.

Pentru persoanele din categoriile vulnerabile, însemnând aproximativ 2,8 milioane de români, Guvernul României va oferi vouchere de energie. Suma care va fi acordată per loc de consum vulnerabil este de 1.400 de lei.

Citește și: Pensii 2023: Vești bune la început de an! „Vreau să fim foarte clari şi foarte înţeleşi de la început”

Suma va fi acordată în două tranșe egale, iar acestea vor ajunge la destinatar, prin intermediul Poștei Române, în luna februarie și în luna septembrie. Carurile vor putea fi folosite pentru plata facturilor la energie electrică și la căldură până pe data de 31 decembrie 2023.