Componenta rachetei găsite pe mal va fi predată Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
Resturi ale unei rachete au fost găsite în Periboina, Săcele
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a anunţat că, duminică seară, echipajul pirotehnic din cadrul ISU a fost chemat în vederea ridicării unei componente care a fost adusă de valuri în zona Periboina, Săcele.
„La faţa locului, echipajul format din trei subofiţeri şi un ofiţer a identificat obiectul ca fiind booster de rachetă. Acesta a fost ridicat şi depozitat, iar, în cursul zilei de astăzi, va fi predat structurilor specializate din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Obiectul nu prezintă niciun pericol, fiind vorba despre componenta care propulsează racheta”, a declarat ISU Dobrogea.
Citește și: Au fost găsite resturi ale unor rachete în apele din Marea Neagră! Ce riscuri reprezintă
Inițial, restul rachetei a fost prezentat la ISU ca fiind un motor al proiectilului, relatează News.ro.
Sursa citată anterior menționează că persoanele care găsesc componente de muniţie sunt obligate să sune la 112, să anunţe primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Resturile unei rachete de 23 de tone au căzut peste Oceanul Indian
Agenția spațială chineză cu echipaj uman a insistat asupra faptului că majoritatea resturilor rachetei au ars la reintrarea în atmosferă deasupra Mării Sulu, între insula Borneo și Filipine, potrivit New York Times, care a citat actualizări de pe site-ul de socializare Weibo.
Resturile făceau parte dintr-o rachetă de 23 de tone, cu înălțime de 10 etaje, numită Long March 5B, pe care China a lansat-o pe orbită pe 24 iulie pentru a livra un modul de laborator către
stația sa spațială Tiangong.Nu este prima dată când China lansează rachete anul acesta, dar de data aceasta consecințele au fost grave.
Două lansări anterioare ale rachetei Long March 5B au avut reintrări necontrolate, cu resturi care au aterizat în apropierea coastei de vest a Africii în 2020 și în Oceanul Indian în 2021.
Administratorul NASA, Bill Nelson, a criticat sâmbătă China pentru că nu a împărtășit „informații specifice privind traiectoria”, potrivit ABC News.
„Toate națiunile care utilizează spațiul cosmic ar trebui să urmeze cele mai bune practici stabilite și să facă partea lor pentru a împărtăși acest tip de informații în avans pentru a permite predicții fiabile privind riscul potențial de impact al resturilor, în special pentru vehiculele grele, cum ar fi Long March 5B, care prezintă un risc semnificativ de pierdere de vieți omenești și de bunuri”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson.
„A face acest lucru este esențial pentru utilizarea responsabilă a spațiului și pentru a asigura siguranța oamenilor de aici, de pe Pământ”, a mai continuat acesta.